Gazdatámogatás és a piaci kihívások

Az utóbbi időben a magyar kormány számos intézkedést jelentett be a gazdák támogatása érdekében, amelyek között az ukrán importverseny és az uniós politikák elleni fellépés, a pénzügyi támogatások felgyorsítása, valamint a gazdák védelmében hozott szabályozási csomagok kiemelkednek.

A kormányzati bejelentések a gazdák védelmében tett vagy tervezett intézkedésekről három fő csoportba sorolhatók. Az első csoport az ukrán importverseny és az Európai Unióval szembeni kritikák, ahol az agrárminiszter szerint Brüsszel az oligarchákat és a háborút támogatja, nem pedig a gazdákat. Ebben a körben új, importtal kapcsolatos bejelentési kötelezettséget vezettek be. A második csoport a különféle kifizetések és állami források, például a gázolaj-támogatások gyorsítása. A harmadik terület pedig a már megkezdett szabályozási csomagok folytatása, amelyek a termeltetői megállapodásokat és a kockázatmegosztást szabályozzák, valamint büntetik a vevők késedelmes fizetését.

A gazdák helyzete nehéz, hiszen bizonyos terményeknél, mint például a zöldségek, zöldborsó, hibrid kukorica és vetőmag esetében, problémát jelent, hogy a nagy vevők nem tartják be a megrendeléseket, alacsony árat kínálnak vagy késve fizetnek. A gazdák kiszolgáltatottak, hiszen a termények előállítása komoly erőfeszítéseket igényel.

Az ukrán gabonaimport korlátozása mellett a magyar kormány tovább szigorított, és bejelentési kötelezettséget írt elő minden behozatalra. A szakértők szerint ez az intézkedés kockázatos lehet, hiszen az EU-ban ellenlépéseket válthat ki. A takarmánykukorica esetében a magyar gazdák szerint az ukrán áru rosszabb minőségű, és nehezebb felfelé tolni a gabona árát.

A kormányzati kommunikáció az EU-t teszi felelőssé a gazdák problémáiért, ami választási évben érthető, de a piaci torzítások nem bizonyulnak túl sikeresnek. A magyar gazdák stabil vevői, mint például a Pannonia Bio, Hungrana és Kall Ingredients, alapvetően a magyar termelőktől vásárolnak, de néha külföldi árut is beszereznek, hogy nyomást gyakoroljanak az árakra.

Az Európai Parlament megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességének meghosszabbítását, ami a magyar gazdák számára fájdalmas, mivel a külpiacokon az ukrán termékekkel kell versenyezniük. A magyar gazdák nem tudják eladni a termékeiket külföldön, ha a vevők olcsóbb ukrán árut választanak.

A kormány pénzügyi támogatásokat is meggyorsított a gazdák számára, és büntetéseket vezetett be a késedelmes fizető felvásárlók számára. Azonban a jogszabályok túlzott beavatkozása visszafoghatja az országban az aktivitást.