Muzsikáló Magyarország 2024: Kormányzati támogatással újraéled a kávéházi cigányzene

A kormány egymilliárd forintos támogatással kívánja feléleszteni a hagyományos kávéházi cigányzenét a Muzsikáló Magyarország 2024 program keretében. Az ösztönzés révén ötszáz cigányzenész kap lehetőséget a vendéglátóhelyeken való foglalkoztatásra.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiadott közlemény szerint a kormány célja a hagyományos kávéházi cigányzene megőrzése. A Muzsikáló Magyarország programban részt vevő zenészeket vissza nem térítendő támogatással segítik.

Guller Zoltán, az MTÜ elnöke kiemelte, hogy a magyar kávéházi és éttermi cigányzene megőrzése kulcsfontosságú a turizmus számára, ezért javasolták a program folytatását, melyet 2018-ban indítottak el. Guller szerint „a magyar kávéházi és hagyományos éttermi cigányzene olyan unikális, vendégélményt növelő turisztikai eszköz, melynek megőrzése és támogatása kiemelt jelentőséggel bír a hazai turizmus számára”.

A támogatás révén 500 cigányzenész négy hónapon keresztül hetente négy alkalommal, naponta három órát fog játszani a választott vendéglátóhelyeken. A pályázatokat 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló cigányzenekarok tagjai nyújthatják be április 29-től május 27-ig.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter április 23-án egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a turisztikai ágazat versenyképességét erősítő, összesen 15 milliárd forintos keretösszegű támogatási programot indítanak. Ennek keretében a vidéki vendéglátóipari vállalkozásokat 13 milliárd forinttal, a Tourinform irodákat és a cigányzenészeket pedig egy-egy milliárd forinttal támogatják.

A Deutsche Welle 2021-ben készített riportjában éttermi roma zenészek arról számoltak be, hogy a cigányzenészek hivatása kihalóban van, mivel a vendéglátóhelyi zenére már kevesebb az érdeklődés, ezért más munkalehetőségek után kell nézniük. Guller Zoltán szerint a kormány a vissza nem térítendő támogatással lényegében átvállalja az éttermi élőzene árát, ezzel is segítve a cigányzenészek megélhetését.