A hipermnézia rejtélye: Amikor az emlékezet túl pontos

A hipermnézia egy ritka állapot, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy rendkívül pontosan és részletesen emlékezzenek életük eseményeire. Emily Kash és Becky Sharrock esete bemutatja, hogy ez az állapot milyen különleges képességeket és kihívásokat jelenthet.

A hipermnézia olyan jelenség, amelyet csak 2000-ben fedeztek fel, és még ma is kevésbé ismert. Az érintettek, mint például a 34 éves ausztrál Becky Sharrock, olyan pontosan emlékeznek életük eseményeire, hogy akár a születésük pillanatára is képesek visszaemlékezni. A legtöbb ember agya az új információk csupán felét képes megőrizni egy órán belül, és folyamatosan törli a régi adatokat, hogy helyet csináljon az újabbaknak. A hipermnéziában szenvedők azonban szinte mindenre emlékeznek, legyen az jelentős vagy jelentéktelen.

Becky Sharrock esetében a hipermnézia nemcsak egy különleges képesség, hanem terhet is jelent. Az ausztrál nő azt állítja, hogy gyerekkorában olyan okos volt, hogy tanárait zavarba hozta, és még a születésének napjára is emlékszik. Azonban az autizmusa miatt a rengeteg emlék káoszt okoz az életében, és gyakran elvonják a figyelmét a váratlanul felbukkanó emlékek.

Emily Kash, a 18 éves kanadai lány, viszont kevésbé tragikusan éli meg a hipermnéziát. Azt mondja, hogy az agya mint egy naptár, ahol minden dátum egy újra lejátszható filmhez hasonlít. Emily számára az emlékek élénkek és részletesek, mintha csak újra átélné azokat. A szülei gyakran Wikipédiának hívják, mivel rengeteg apróságot képes megjegyezni. Az első emlékei közé tartozik, hogy édesanyja eteti az etetőszékben, és ahogy megtanult járni. A hipermnéziáját Dr. Carmen Westerberg, a Texasi Állami Egyetem pszichológiaprofesszora állapította meg hivatalosan, amikor Emily 17 éves volt.

Emily és családja most arra törekszik, hogy boldog emlékeket szerezzenek, hiszen a lány, mint az elefánt, nem felejt. Nem felejti el mások ígéreteit sem, ami kihívást jelenthet, de megtanult megbocsátani. Önként jelentkezett, hogy kutatók tanulmányozzák az agyát, ami elősegítheti a memóriavesztési állapotok, mint például a demencia és az Alzheimer-kór gyógyítását.