Scarlett Johansson „sokkolta”, hogy az OpenAI chatbotja az ő hangján szólal meg

Scarlett Johanssont feldühítette, hogy az OpenAI chatbotjának a hangja „kísértetiesen hasonlít” az övére, annak ellenére, hogy korábban kétszer is visszautasította a vállalat felkérését.

A Sky nevű új chatbot a múlt héten debütált, és a felhasználók azonnal észrevették, hogy a hangja a színésznőjét idézi, különösen a 2013-as Her című filmjéből. Johansson elmondta, hogy korábban visszautasította az OpenAI ez irányú megkeresését, és a vállalat hétfőn bejelentette, hogy eltávolítja a hangot, de hangsúlyozta, hogy nem a színésznőt szándékoztak utánozni. Az OpenAI vasárnap a késő esti órákban arról adott ki közleményt, hogy szünetelteti a Sky elnevezésű hangot, de nem részletezték, hogy miért.

A színésznő nyilatkozatában szándékos másolással vádolta a céget és annak alapítóját, Sam Altmant. Johansson szerint megdöbbenve, dühösen és hitetlenkedve fogadta, amikor meghallotta a demót, és rájött, hogy a hang kísértetiesen hasonlít az övéhez. A színésznő azt is elárulta, hogy Sam Altman még tavaly szeptemberben kereste meg őt azzal, hogy a chatbothoz használt hangja „megnyugtató lenne az emberek számára”, de ő személyes okokból visszautasította az ajánlatot, és ügyvédeket is fogadott az ügy miatt. Johansson szerint kizárt, hogy ne lett volna direkt a másolás, mivel Altman a chatbotot a Twitteren a film címével együtt posztolta, és a chatbot megjelenése előtt két nappal is kereste Johanssont, hogy gondolja meg magát.

Johansson hangsúlyozta: „Egy olyan időszakban, amikor mindannyian a deepfake-ekkel és saját képmásunk, munkánk, identitásunk védelmével küzdünk, úgy gondolom, ezek olyan kérdések, amelyek teljes tisztázást érdemelnek”.

Az OpenAI, amely a chatbot mellett más területeken is aktívan alkalmazza mesterséges intelligenciáját, nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Sanofi gyógyszergyártó vállalattal. A partnerség célja, hogy az OpenAI technológiáját felhasználva gyorsítsák fel a gyógyszerfejlesztési folyamatokat, így hozzáférve a Sanofi adataihoz a gyógyszerkutatások terén. A Formation Bio vállalattal kötött együttműködés pedig további mérnöki erőforrásokat biztosít a projekt számára. A mesterséges intelligencia alkalmazása lehetővé teszi a gyógyszergyártók számára, hogy gyorsabban találjanak pácienseket a klinikai vizsgálatokhoz, vagy csökkentsék a gyógyszerek teszteléséhez szükséges kutatók számát, ezzel jelentős költségmegtakarítást érve el.

A vita azért is érkezik különös időpontban, mert a statiszták és színészek helyett alkalmazott mesterséges intelligencia kérdése az egyik legforróbb vitapont most Hollywoodban, így különösen érdekes, mi lehet az eljárás végkifejlete.

A botrány azután robbant ki, hogy a ChatGPT nemrég egy élő eseményen beszélt. Johansson szerint ezen az eseményen pont úgy beszélt a mesterséges intelligencia, mint ő, és még a legközelebbi barátai és az újságírók sem tudták megkülönböztetni a két hangot. Az OpenAI azonban tagadja a hasonlóságot, azt állítva, hogy a mesterséges intelligencia hangjának alapját egy másik színésznő által felvett mondatok képezték.

A cég tavaly szeptemberben bemutatta az 5 hangját: a most törölt Sky mellett, Breeze, Cove, Ember és Juniper nevű hangok közül lehetett választani. A chatbot azonban csak most, az új AI modellel, a GPT-4o-val képes igazán folyékony beszélgetésre. Az öt hang olyan mondatokon alapul, amelyeket emberek mondtak fel az OpenAI számára. A cég blogbejegyzése szerint több mint 400 filmes és színpadi színész jelentkezése közül választották ki végül a hangokat, azonban az OpenAI nem említi a nevüket, „a magánéletük védelmére hivatkozva”.