Donald Trump kampánystábja magyarázkodik egy kínos videó miatt

Donald Trump kampánystábja zavarba ejtő helyzetbe került egy közösségi médiában közzétett videó miatt, amelyben egy "egységes birodalom" kifejezés is felbukkant. A videót, amelyet Trump saját közösségi oldalán, a Truth Socialön tettek közzé, azóta eltávolították, és a kampánystáb szóvivője szerint a videót nem ők készítették, és a közzétevő munkatárs nem vette észre a kifejezés negatív konnotációit.

A videó egy alternatív valóságot ábrázolt, ahol Trump nyerte a 2024-es amerikai elnökválasztást, és a gazdaság szárnyal, az adók csökkennek, a határ lezárásra kerül, és a történelem legnagyobb deportálását hajtják végre. Trump korábbi elnöksége alatt valóban adókat csökkentett és kerítést épített a déli határra, és nemrég beszélt arról, hogy több millió iratokkal nem rendelkező bevándorlót toloncolna ki az országból. A NATO külügyminiszterei is terveket készítenek Trump esetleges visszatérésére.

A videóban azonban több furcsaság is felfedezhető volt. Az összemontírozott újságcikkek mellett olyan szövegek is megjelentek, amelyek mintha egy történelemkönyvből származnának, például a szarajevói merényletről szóló részletek. Különösen figyelemre méltó volt egy mondat, amely szerint Németország ipari ereje megnőtt a birodalom egyesítése miatt, ami az első világháború kontextusában releváns, de a videóban furcsán hatott. A "Reich" szó használata, amelyet a Harmadik Birodalom óta negatív konnotációk kötnek, különösen kényes volt.

A videóra Joe Biden kampánystábja és a Fehér Ház is reagált, antiszemitizmusként és botrányosként minősítve a tartalmat. Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője undorítónak nevezte a Hitlerhez köthető tartalmak népszerűsítését, Biden kampánystábja pedig úgy reagált, hogy Trump ezzel diktátorként akar uralkodni egy egységes birodalom felett. Trump korábban már többször szembesült antiszemitizmus és hitleri szófordulatok használatának vádjával. Trump a Mein Kampfot sosem olvasta el, legalábbis ezt állította tavaly decemberben.