Changpeng Zhao, a Binance alapítója börtönbüntetést kapott

A Binance korábbi alapítója és egykori vezérigazgatója, Changpeng Zhao pénzmosás miatt vallotta magát bűnösnek az Egyesült Államokban, és négy hónap börtönbüntetésre ítélték.

Changpeng Zhao-t, a Binance alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, kedden ítélte el Richard Jones amerikai körzeti bíró Seattle-ben. Zhao négy hónap börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok pénzmosási törvényeinek megsértésében a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjén.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró elutasította az ügyészség kérését, amely szerint a 47 éves Zhao hároméves börtönbüntetést érdemelt volna. Az ítélethirdetés előtt Jones bíró hibáztatta Zhaót, amiért a Binance növekedését és nyereségességét fontosabbnak tartotta, mint az amerikai törvények betartását.

Changpeng Zhao, akit a kriptoiparban "CZ" néven is ismernek, ezzel a második jelentős kriptovaluta-ipari vezető lesz, akit börtönbüntetésre ítéltek. Ez sokkal enyhébb volt, mint az a 25 év rács mögött, amelyet Sam Bankman-Fried márciusban kapott, amiért 8 milliárd dollárt lopott el az időközben csődbe ment FTX tőzsde ügyfeleitől.

Az ügyészek örültek a Binance és Zhao ellen évek óta tartó nyomozás eredményének, aki az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Államok hatókörén kívül élt. Tessa Gorman amerikai ügyész szerint a bebörtönzés döntő fontosságú volt ebben az ügyben.

A Binance 4,32 milliárd dolláros büntetésbe egyezett bele, Zhao pedig 50 millió dolláros büntetőjogi bírságot, valamint 50 millió dollárt fizetett az amerikai Commodity Futures Trading Commissionnak. Zhao a bírónak az ítélethirdetés előtt elmondta, hogy sajnálja tetteit és felismerte a hibák súlyosságát.

Az ügyészek szerint a Binance „vadnyugati” modellt alkalmazott, amely befogadta a bűnözőket, és nem jelentett több mint 100 ezer gyanús tranzakciót a terrorista csoportokkal, köztük a Hamasszal, az al-Kaidával és az Iszlám Állammal. Azt is mondták, hogy Zhao tőzsdéje támogatta a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos anyagok eladását, és a zsarolóprogramokból származó bevételek nagy részét megkapta.

Zhao önként adta fel magát, hogy letöltse büntetését, valószínűleg a Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtér közelében lévő fogdában. A tárgyalóteremben tengerészkék öltönyt és nyakkendőt viselt, édesanyja és több más családtagja is jelen volt. A védőügyvédek próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kértek.

Zhao novemberben mondott le a Binance vezetőjeként, amikor ő és az általa 2017-ben alapított tőzsde elismerte, hogy kijátszotta a Bank Secrecy Act szerinti pénzmosási követelményeket. A próbaidőre való felfüggesztést kérve a védőügyvédek azt mondták, hogy másokat, akik hasonló szabálysértéseket ismertek el, köztük a BitMEX alapítóját, Arthur Hayest, nem csukták le. Jones szerint az ügyészek által kért hároméves büntetés nem volt megfelelő, mert nem bizonyították, hogy Zhao előre tudott a törvénytelen tevékenységről.

Több más kriptomogul is az amerikai hatóságok célkeresztjében van, miután a kriptoárak 2022-es összeomlása csalásokat és visszaéléseket leplezett le az egész iparágban.