Stabil, de súlyos Fico állapota

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, de stabil, a besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórházban ápolt politikusnál fellépő szövetelhalások miatt nehezen indul be a regeneráció.

A kórház legutóbbi hivatalos közleménye szerint Fico állapota stabil, klinikailag javul, kommunikál, és a gyulladásos paraméterek lassan csökkennek. Jelenleg nincs szó arról, hogy a miniszterelnököt más egészségügyi intézménybe szállítsák át. Kedden hasi ellenőrző CT-vizsgálatot végeztek rajta, és további kezeléseket kap egészségügyi állapotának javulása érdekében.

Pavel Postulka, a kórház egyik vezető orvosa, aki 30 éves szakmai múlttal rendelkezik, pénteki operációja után nagyon súlyosnak minősítette Fico állapotát. Postulka szerint a nekrózis, vagyis a szövetelhalás, minden sérülésnél kialakulhat, de nagy kiterjedésű sérülések esetén a szervezet nem képes kezelni a helyzetet, ezért szükséges az elhalt szövetek műtéti eltávolítása.

A nekrózis kialakulása csökkenti az egészséges szöveteket és veszélyes méreganyagokat termel, amelyek tovább súlyosbíthatják a már amúgy is meghibásodott szervezet állapotát. Ez a folyamat megterheli a májat, a vesét és a szívet is. Fico miniszterelnök kettős bypassműtéten esett át, súlyos szívbeteg, és állandóan vérhígítót szed, ami a jelenlegi helyzetben rendkívül aggasztó.

Robert Fico a szerdai merénylet után öt és fél órás műtéten esett át, majd pénteken újabb, kétórás operáción. A lőtt seb után megmaradt elhalt szöveteket távolították el. A miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, és ha egy ötórás beavatkozást követő napon nefrektómiát kell végezni, az nem sok jót ígér. A merényletben megsebesült miniszterelnök állapotáról legutóbb hétfőn érkeztek hírek.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A kormány azt közölte róla, hogy politikai indokból követte el a tettét.

Robert Fico 2023. október 25. óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer – SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat. A május 15-ei merénylet után a védelmi miniszter, Robert Kalinák hírzárlatot rendelt el a miniszterelnök teljes felépülése érdekében. A merényletet elkövető Juraj C.-t vizsgálati fogságba helyezték, és akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat.

Egyhangúlag szavazta meg a szlovák parlament azt a határozatot, amelyben elítélte a politikai indíttatású erőszakot. A kormánykoalíció jelezte, hogy kitart politikai programja mellett, és Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter kijelentette, hogy "Egységben vagyunk, és egyértelműen jelezzük, hogy folytatjuk a Robert Fico által diktált ütemet és irányt". A parlamentben éppen a médiatörvény módosításáról folyt a vita, amikor a merénylet miatt felfüggesztették az ülésszakot. A legnagyobb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia (PS) jó irányba tett lépésnek nevezte a parlamenti határozatot, de hozzátette, hogy a szlovákiai demokráciának aktív ellenzékre, szabad médiára és erős civil társadalomra van szüksége.