Hazaárulással vádolt orosz fizikus 14 év börtönre ítélve

A szentpétervári bíróság 14 év fegyházbüntetésre ítélte Anatolij Maszlov orosz fizikust hazaárulás miatt, ami az ő korát tekintve gyakorlatilag életfogytiglani ítéletnek számít. Maszlov, a fizikai és matematikai tudományok doktora, 2022 nyarán került letartóztatásra azzal a gyanúval, hogy államtitkot tartalmazó adatokat szolgáltatott ki hiperszonikus eszközökről a német hírszerzésnek. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a fizikus 2014-ben titkos tudományos fejlesztésekről szóló információkat adott át. A 77 éves fizikus tagadta bűnösségét, és védője törvénytelennek minősítette a vádat.

Maszlov jogi képviselői aggodalmukat fejezték ki, hogy ügyfelük, aki már 77 éves, nem fogja túlélni a büntetést, mivel egészségügyi problémákkal küzd, és szívrohamot is kapott az előzetes letartóztatás alatt. A Kommerszant című lapnak nyilatkozva azt mondták, hogy a fizikus nem kap megfelelő ellátást, és a börtönorvosok nem engedik, hogy gyógyszereket kapjon.

Maszlov az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézetének vezető kutatójaként dolgozott, és részt vett a Kinzsal hiperszonikus rakéták fejlesztésében, amelyeket Vlagyimir Putyin megsemmisíthetetlen csodafegyverként emlegetett. Azonban a Kinzsal rakéták Ukrajnában történő bevetése során nem bizonyultak megsemmisíthetetlennek, hiszen az ukrán légvédelem, amerikai, német és holland segítséggel, képes volt néhányat megsemmisíteni.

A kudarcok után az orosz hatóságok három tudóst, köztük Maszlovot, Sipljukot és Zvegyincevet gyanúsítottak meg hazaárulással. A vádak egy része arra alapult, hogy a tudósok kutatási eredményeiket konferenciákon osztották meg, és közösen publikáltak egy kiadványt az intézetük munkájáról.

A tárgyalás és a nyomozás szigorúan titkos minősítéssel, zárt ajtók mögött zajlott, így a vádak részletei és a bizonyítékok nem váltak nyilvánosságra. Maszlov és kutatótársai nyílt levelet írtak a letartóztatásakor, amelyben egy másik kollégájuk, Dmitrij Kolker esetét is megemlítették, akit hazaárulással vádoltak és kémkedéssel Kína javára, és aki két hónappal később életét vesztette az őrizetben. A tudósok szerint az ilyen eljárások nem teszik vonzóvá a kutatóintézetben végzett munkát, különösen azokon a területeken, ahol az új technológiák fejlesztésével kellene foglalkozniuk.

Az Orosz Tudományos Akadémia szibériai részlegének több tudósa ellen indult eljárás hazaárulás vádjával. Az intézet fő kutatási irányai közé tartozik a matematikai modellezés a mechanikában, fizikai-kémiai mechanika, szilárd testek mechanikája, alakváltozás és törés, valamint az aerodinamika és gázdinamika. Maszlov specialitása a hidrodinamika volt, és a lamináris-turbulens átmenet problémáival kapcsolatos kutatása miatt került bajba, amely a repülőgépek légellenállásának csökkentésében játszik szerepet.

A Rigában szerkesztett Meduza orosz ellenzéki hírportál összesítése szerint Oroszországban 2018 óta legkevesebb 12 tudóst vádoltak meg hazaárulással, köztük olyanokat, akik hiperszonikus témákkal foglalkoztak.