Koszovói bankrazzia és a kínai elnök látogatása Európában

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálták a koszovói rendőrség szerb bankok elleni razziáját, ami feszültséget szít a térségben, és veszélyezteti Koszovó Európa Tanácshoz való csatlakozási reményeit.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió hatóságai sürgették Koszovót, hogy kerülje a feszültség szítását, miután a koszovói rendőrség razziát hajtott végre egy helyi szerb bankban, amelyet nem koordináltak nyugati szövetségeseikkel. A koszovói kormány döntése a szerb dinár használatának korlátozásáról vitát váltott ki Belgráddal, és bírálatokat váltott ki Washington és Brüsszel tárgyalói részéről is.

A Banka Postanska Stedionica hat fiókjában végrehajtott razziát követően, ahol a legnagyobb szerb közösség él Koszovóban, az EU kijelentette, hogy a koszovói hatóságok az egyoldalú és koordinálatlan fellépéseket helyezik előtérbe. A brüsszeli tárgyalások, amelyek a valutavita megoldását célozták, megszakadtak, és Koszovó miniszterelnöke, Albin Kurti kijelentette, hogy a döntésük „nem alkuképes”.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter szerint a razzia egy „illegális pénzintézet” ellen irányult, és a rendőrség jelentős mennyiségű készpénzt foglalt le. A koszovói jegybank bejelentése szerint a február 1-jei szabályozás átmeneti időszaka véget ért, és az akció során hat embert hallgattak ki. Milos Vucsevics szerb miniszterelnök elítélte a razziákat, és a Kurti-kormány nyugati szövetségesei is megrovást fogalmaztak meg a koszovói vezetésnek.

Németország, Franciaország és Olaszország vezetői visszautasították Koszovó Európa Tanácshoz való csatlakozási ajánlatát, mondván, hogy az eltér az EU tervezetétől. Koszovó csatlakozási reményei egyelőre szertefoszlottak, mivel a 46 tagú csoport külügyminiszterei levették azt a napirendről.

Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása során Magyarországot és Szerbiát is meglátogatta, ami hosszú távon beárnyékolhatja Magyarország és az EU viszonyát. Agnes Gaudu újságíró szerint a kínai elnök szándékosan választotta ezeket az országokat, hogy új jelentést adjon a francia tárgyalásoknak és megállapodásoknak. Macron elnök és Ursula von der Leyen közösen jelent meg a tárgyalásokon, míg a német kancellár, Olaf Scholz nem csatlakozott hozzájuk.

A Courrier International munkatársa szerint Magyarország taktikázása és a kelet-európai nacionalista politika támogatása veszélyezteti az európai egységet. Peking érdekelt a Belgrád-Budapest tengely és az egykori szocialista tábor közötti együttműködés felélesztésében. Vučić szerb elnök és Hszi Csin-ping kijelentették, hogy támogatják egymás területi egységét, és osztoznak az álláspontokon az ENSZ előtt.

: Bloomberg : Courrier International, balcanicaucaso.org, Hotnews.ro, HVG