Bőnyi késelés: Komoly büntetés várhat a támadó kislányra

Magyarországon a bőnyi késeléshez hasonló súlyos bűncselekményekért öt és tizenöt év közötti szabadságvesztés szabható ki, amely a fiatalkorúak esetében javítóintézetben történő letöltést jelenthet.

A bíróság 30 napra letartóztatta a kislányt, aki hétfőn megkéselte egyik osztálytársát Bőny településen. A támadó már betöltötte a 12. életévét, így büntethető, és a letartóztatást javítóintézetben kell eltöltenie. A bíróságnak minden esetben meg kell győződnie arról, hogy a bűncselekményt elkövető személy, jelen esetben a hatodikos lány, érti-e tettének súlyát és következményeit. Magyarországon a büntethetőség korhatára 12 év, azonban a felelősségre vonás előtt igazságügyi orvos szakértőnek kell megállapítania a gyermek belátási képességét.

Bátki Pál ügyvéd az RTL Híradójának nyilatkozva elmondta, hogy a 2013 óta érvényes szabályozás alapján a 14 év alattiak is büntethetők, de a belátási képesség megállapítása minden esetben szükséges. Az ügyvéd hozzátette, hogy a korhatár leszállítása óta körülbelül száz hasonló ügyben hoztak már ítéletet.

A bőnyi eset kapcsán korábban is beszámoltunk arról, hogy egy hatodikos lány tanóra közben szúrta meg iskolatársát a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny általános iskolájában. A támadás következtében a sérült lányt mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol azonnal megműtötték, és már túl van az életveszélyen. A rendőrség előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanúja miatt nyomoz a kislánnyal szemben.

Bátki Pál véleménye szerint, ha szükség van rá, a gyerek pszichiátriai kezelését azonnal megkezdhetik. Hozzátette, hogy a büntethetőség bevezetése óta körülbelül 100 esetben indult eljárás és született ítélet 14 év alatti gyerek ellen Magyarországon.