A szászfenesi csata: Rákóczi és a török túlerő összecsapása

364 évvel ezelőtt, 1660. május 22-én vívták meg a szászfenesi csatát, ahol II. Rákóczi György erdélyi fejedelem seregei háromszoros török túlerővel szálltak szembe. A csatában a fejedelem súlyos sérüléseket szenvedett, és a harc végül elveszett – emlékeztet a Rubicon.

I. Rákóczi György uralkodása alatt Erdély békés fejlődésnek indult, de fia, II. Rákóczi György trónra lépésekor a helyzet megváltozott. A baj 1656-ban kezdődött, amikor X. Károly Gusztáv svéd király bevonásával a lengyelországi háborúba csábították Rákóczit, aki a lengyel trón ígéretéért cserébe akár a törökök kiűzésére is elegendő erőre tehetett volna szert. Az Oszmán Birodalom azonban megtiltotta a szövetséget, Rákóczi mégis ellenszegült a parancsnak, és hadjáratot indított, ami kudarcba fulladt. A fejedelem távollétében Erdélyt a lengyelek és a tatárok dúlták fel.

Rákóczi hazatérése után többször is megpróbálták eltávolítani hatalmából, de sikertelenül. Ez feldühítette Köprülü Mehmed nagyvezírt, aki Szejdi Ahmed budai pasát, Ali temesvári pasát és a krími tatárokat is Erdélybe küldte a fejedelem ellen.

Szejdi Ahmed pasa és seregei kegyetlenül feldúlták Erdélyt, Szoboszlót felégették, Székelyhídnál pusztítást végeztek, majd Kolozsvár felé indultak. Rákóczi 8000 fős serege Szászfenesnél állta útjukat, szemben a törökök 20-25 ezer fős hadával. Az erdélyiek még a fuvarosokat és a szolgáló személyzetet is bevetették, hogy növeljék a hadsereg látszatát.

A csatában az erdélyi erők hamarosan összeomlottak a túlerővel szemben. Rákóczi György a Fenes-patakon átugorva próbálta összetartani seregeit, de sisakja leesett, és az oszmánok felismerték. A fejedelem sisaktalanul is sok törököt vágott le, de súlyos fejsérüléseket szenvedett, és csak nagy áldozatok árán menekült meg. A csata elveszett, a gyalogosok szinte mind odavesztek.

A szászfenesi csata török győzelmével végződött, és II. Rákóczi György június 7-én belehalt sérüléseibe. Az események súlyos csapást jelentettek Erdély számára, amelyből a fejedelemség sosem tudott teljesen felépülni.