Magyar Péter és az EP-választási vita

Magyar Péter kritikát fogalmazott meg a köztévé EP-választási vitájának szervezésével kapcsolatban, különösen az MTVA vezetőjét, Papp Dánielt nevezve meg.

Magyar Péter, a Telex Facebook-oldalán keresztül, élesen bírálta az MTVA-t és annak vezetőjét, Papp "Hírhamisító" Dánielt, amiért a köztévé által szervezett EP-választási vitában mind a nulla százalékos, mind a valódi pártoknak csupán nyolc percet biztosítanak. Magyar korábban azzal fenyegetőzött, hogy tüntetést szervez, ha a köztévé nem rendez vitát, illetve azt nem közvetítik élőben. A vita végül élő adásban kerül megrendezésre, és minden olyan pártot meghívtak, amelyik képes volt EP-listát leadni.

Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel tájékoztatást küldött a résztvevő pártoknak az EP-választás listavezetői vitájához, amelyben a közmédia - saját állítása szerint - az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vette alapul a négy témakör kiválasztásánál. Azonban Magyar Péter szerint az Eurobarometer eredményei nem egyeznek meg a közmédia által sugalltakkal. Az európaiak számára legfontosabb témák a következők lettek volna: társadalmi kirekesztettség, közegészségügy, új munkahelyek teremtése, az EU biztonsága, míg a közmédia által kiválasztott témák: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam. Magyar Péter szerint ez a választás inkább tűnik úgy, mintha a közmédia önkényesen szemezgetett volna a témák közül, előre sorolva a kormány kedvencét, a migrációt.

A 444.hu észrevételei szerint az MTVA által kiválasztott témák és az Eurobarometer felmérés eredményei között gyakorlatilag csak egy átfedés van, és az sem a magyar szinten. A magyar emberek számára a közegészségügy, a gazdaság támogatása és az új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a szegénység elleni harc állnak előtérben. Egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy az MTVA valószínűleg csak az Eurobarometer felmérés egyik oldalát nézte meg, ami az EU-s szintű adatokat tartalmazza, és nem vette figyelembe a teljes dokumentumot, ami magyarázatot adhat a témák kiválasztásának anomáliájára.

Magyar Péter felvetette, hogy a magyar választók számára is más témák lettek volna fontosabbak, mint amiket a közmédia felhozott, például a közegészségügy, új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a társadalmi kirekesztettség. A közmédiának írt levele, amelyben felkérte őket az ellentmondások feloldására, még válaszra vár. Magyar Péter mindenesetre úgy reagált a vitára, hogy szégyellje magát mindenki, akinek köze van hozzá.