Kőkemény asszony lehetett Mátyás király édesanyja

Szilágyi Erzsébet a késő középkori magyar történelem egyik legismertebb édesanyja volt, bár életrajzi adatai nem teljesen tisztázottak.

Szilágyi Erzsébet születésének pontos ideje ismeretlen, de feltételezések szerint 1405 és 1410 között születhetett, és 1427 és 1431 között ment hozzá Hunyadi Jánoshoz. Hunyadi János gyors karrierje miatt ritkán volt otthon, így Erzsébetre hárult a gyermekek nevelése és a birtokok irányítása. Férje 1456-os halálát követően még nagyobb szerepet kellett vállalnia, hiszen a vagyon kezelése és a család támogatása mellett fiainak sorsa is az ő kezében volt.

Erzsébet határozottan és sikeresen kezelte a helyzetet, megőrizte a vagyon egységét, és 1456-ban megvédte László fiát Cillei Ulrik meggyilkolása után. László 1457-es kivégzése után minden erejével azon volt, hogy Mátyást, aki ekkor V. László király fogságában volt, biztonságban tudja. A polgárháború végén 1458 januárjában Mátyást választották királlyá, és ezzel új fejezet kezdődött Erzsébet életében. Mátyás királyként a családi birtokok kezelését anyjára bízta, aki ezt a királynéi birtokokkal is kiegészítette, miután Podjebrád Katalin 1464 elején meghalt.

Szilágyi Erzsébet a fia közelében maradt, és feltehetően ő felügyelte Mátyás törvénytelen fiát, Corvin Jánost. Azonban Aragóniai Beatrix királyné érkezése 1476-ban megváltoztatta a helyzetet, mivel ő igényt tartott a királynéi uradalmakra. Ez konfliktushoz vezetett anya és fia között, és Erzsébetnek kompromisszumot kellett kötnie. Mátyás beleegyezésével megtarthatta bizonyos birtokokat, de 1477 után vissza kellett vonulnia Óbudára. Ezt követően ritkábban látogatott a királyi palotába, és valószínűleg Corvin János is vele élt az óbudai várban. Szilágyi Erzsébet 1483 végén vagy 1484 januárjában hunyt el, bizonyosan 70 évesnél idősebben.