Wass Albert kétséges életrajzi adatai

Ungváry Krisztián történész a Qubit oldalán megjelent cikkében állítja, hogy Wass Albert meghamisította a saját zsoldkönyvét és nem létező kitüntetéseket adományozott magának.

Ungváry Krisztián szerint Wass Albert Magyarországon rendkívül népszerű, hiszen ötvenhárom köztéri szobor fűződik a nevéhez, és bizonyos körökben a legnépszerűbb szerzők közé tartozik. Azonban a történész megjegyzi, hogy az irodalomtörténet professzionális művelői között az író művei nem aratnak osztatlan sikert. Wass Albert második világháborús katonai szolgálatával kapcsolatos adatokat is felhoz, amelyeket állítása szerint az író tudatosan meghamisított. Ezeket az adatokat még a kritikus szerzők is tényként kezelik, annak ellenére, hogy Wass része a nemzeti alaptantervnek és több politikus is hivatkozik rá.

A cikk részletezi Wass Albert állítólagos hamisításait. Ungváry Krisztián szerint Wass 1942-től nem a lovasságnál, hanem a híradósoknál szolgált, és 1943-ban nem üldözte a Gestapo, mivel az még nem is létezett. Egy 1944-es cikk szerint Wass két Vaskereszttel tért haza a frontról, amelyeket hőstetteiért kapott, de ezeket a kitüntetéseket semmilyen német dokumentum nem igazolja, ráadásul Wass az adott időpontokban szabadságon volt Kolozsváron. A zsoldkönyv szerint sérüléseket szenvedett, de ezeket a honvédségi nyilvántartás nem tartalmazza. A zsoldkönyv említ még két kitüntetést is, amelyek adományozása valószínűtlen, mivel Wass az adományozást megelőző időszakban nem vett részt harci cselekményekben, és a kitüntetések szintje is magas lett volna egy nem harcoló csapatnál szolgáló tartalékos tiszt számára.

Ungváry Krisztián további részleteket is felfed a Qubit cikkében, például azt, hogy Wass Albert állítása szerint a „9. magyar királyi lovasezreddel” vonult ki a frontra 1943-ban, holott ilyen ezrede a magyar haderőnek nem volt. A rendelkezésre álló források szerint Wass a kevésbé romantikus, de a katonai kiképzésének megfelelő híradó fegyvernemnél szolgált. Az író magánlevelezésében partizánvadász vállalkozásokban való részvételről számolt be, ami egy híradóstól legalábbis furcsa, különösen, hogy az ő elbeszélésében a harcokból is kivette a részét.

Wass Albert azt is állította magáról, hogy ő volt Veress Lajos segédtisztje, holott ezt a pozíciót legalább századosi rendfokozattal lehetett csak betölteni, Wass (és Welser) pedig a tényleges segédtiszt, Bodrogi Gyula százados titkáraiként szolgáltak, lényegében irodisták voltak.

Ungváry szerint az író zsoldkönyvében keletkezett kiegészítéseket nem a felettese, Zsilinszky Sándor vezérkari százados írta, hanem – az ő aláírását meghamisítva – maga Wass. „Azt, hogy kitüntetései egy kivétellel fikciók, akkor is fel lehetett volna tárni, ha a hamisított zsoldkönyv nem kerül elő, ugyanis közelebbi vizsgálat esetén minden általa írt állításról konkrétan igazolható, hogy az a közölt módon nem történhetett meg” – írta Ungváry.

A teljes elemzés a Qubit oldalán olvasható, ahol Ungváry Krisztián részletesen kitér Wass Albert életrajzának kérdéses pontjaira.