A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése után

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa további 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, így az 7,25 százalékra mérséklődött. A piaci szereplők most már a következő hónapokra és az év második felére vonatkozó kommunikációra figyelnek.

A Monetáris Tanács legutóbbi ülésén egyhangúlag döntött az alapkamat és a kamatfolyosó két szélét érintő 50 bázispontos csökkentésről. Az áprilisi kamatdöntő ülésen is hasonló mértékű, 50 bázispontos monetáris enyhítésről döntött a testület, ami az egyetlen döntési opció volt. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke hangsúlyozta, hogy a változékony kockázati környezet miatt továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé a kamatpolitikában, és hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről.

A kamatcsökkentés a kormány és az MNB közötti konfliktusban is kulcsszerepet játszik, amelynek személyes és szakmai ellentétek is hátterében állhatnak. Az alapkamat változását a lakossági hitelkamatok és betéti kamatok is követik, bár valamennyi késéssel. Azonban a lakáshitelek kamatainak csökkenése megállt az év eleje óta, mivel a hosszú távú kamatok nem mozognak együtt az MNB irányadó mutatójával.

A piaci helyzet javulása óta a 10 éves állampapírhozam 7 százalék alá csökkent, a forint pedig erősödött, három hónapos csúcsot érve el az euróval szemben. Az eurózóna és az Egyesült Államok kamatcsökkentési várakozásai is erősödtek, ami növelheti az MNB mozgásterét.

Az infláció továbbra is fontos szempont, hiszen az alapkamatnak meg kell haladnia azt, célként a stabil reálkamat fenntartása szolgál. Az MNB hangsúlyozta, hogy pozitív reálkamatot kíván fenntartani, vagyis az alapkamat magasabb szinten marad, mint az infláció. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az infláció bázishatások miatt bekövetkező várható megugrása nehezíti, míg az Európai Központi Bank (EKB) esetleges kamatvágása kedvezőbbé teheti a környezetet a magyar jegybank számára.

Virág Barnabás azt is reálisnak nevezte, hogy június végére 6,5-7 százalékos lehet az alapkamat. Ha a következő hónapokban kedvezőbben alakulnak a körülmények, akkor év végére nem csak a 6 százalékos, hanem akár az 5 és fél százalékos alapkamat is reális lehet. A mai kommunikáció kulcsfontosságú lesz a jegybank részéről, különösen a kedvező piaci hangulat fényében. A piac arra számít, hogy a második negyedévtől már csak néhány tíz bázispontnyi alapkamat-csökkentés jöhet szóba, az év végén 6 százalék körüli szinten lesz az alapkamat.