Yettel-privatizáció: A kormánynak ki kell adnia a dokumentumokat

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján a magyar kormánynak kötelezővé vált a Yettel-privatizációval kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatala. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője nyert pert az állammal szemben, és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-nek most 15 nap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen a döntésnek.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja, 2021 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy eladásra kerül a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. állami tulajdonban lévő 25 százalékos részesedése, valamint a CETIN Hungary Zrt. 20 százalékos tulajdonrésze. Az ügylet értéke meghaladta a 100 milliárd forintot, a vevő pedig a TMT Hungary Holdco B.V. holland holdingtársaság volt. A tranzakciót a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. bonyolította le.

Az állam által eladott részvényekkel és az ügylet részleteivel kapcsolatos információk eddig nem voltak hozzáférhetőek a nyilvánosság számára. A kormány nem tett eleget a közérdekű adatigénylésnek, és nem nyilvánosította az ügylet körülményeit. Tóth Bertalan Facebook-bejegyzésében említette, hogy a nyilvánosság nem kapott tájékoztatást arról, hogy miért döntött az állam a részvények eladása mellett, és hogy miért volt ez az üzlet előnyös az állam számára. A Telex szerint a közvélemény így nem kapott tájékoztatást arról, hogy mi indokolta az államot a részvények eladására, illetve arról sem, hogy milyen előnyökkel járt ez az üzlet az állam számára, figyelembe véve azt is, hogy jelentős összegek cseréltek gazdát. Tóth Bertalan szerint az államnak (vagyis az adófizetőknek) ebben az üzletben is adófizetői pénzek százmilliárdjait kellett volna elszórnia, és mostanáig semmit sem tudtunk meg arról, miért adta el az állam a részvényeinket, ahogy arról sem, pontosan miért is érte meg az államnak ebben az üzletben részt venni.