Mészáros Lőrinc teljesen bekebelezte az EMvia Energiakereskedelmi Kft.-t

Magántőkealapok segítségével teljes mértékben a Mészáros-csoport kezébe került a herceghalmi EMvia Energiakereskedelmi Kft., amely korábban más néven és tulajdonosokkal működött.

Mészáros Lőrinc csoportja másfél év alatt vette át a herceghalmi EMvia Energiakereskedelmi Kft. irányítását, amely a cégcsoport vállalatainak többségét látja el energiával. Az Mfor.hu információi szerint a vállalat előzőleg Central Energy Trade Kft. néven működött, és teljesen más tulajdonosai voltak.

A felcsúti üzletember kezdetben a Banka család tulajdonában lévő Tensor-Média-Print Kft. mellett szállt be a cégbe. Az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által menedzselt Status Energy Magántőkealap révén 2022-ben többségi tulajdont szerzett, ekkor történt meg a cég átnevezése EMvia Kft.-re.

A Status Energy Magántőkealap 2022 szeptemberében már 78,43 százalékos tulajdonrésszel bírt, miután megvásárolta a Tensor-Média-Print Kft. részesedését. Ebben az időszakban a cégben még résztulajdonos volt a budapesti Aapril Kommunikációs Kft. is, amelynek tulajdonosa mellett a Gaius Magántőkealap is megjelent, amit a Nukleus Kickázati Tőkealap-kezelő Zrt. menedzsel. Ennek a tőkealap-kezelőnek a legnagyobb közvetett tulajdonosa Mészáros-bizalmas Balog Ádám a Válasz Online összesítése alapján.

Az EMvia jelentőségét az adja, hogy ez a cég látja el árammal a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. A tulajdonszerzés különféle alapokon és alapkezelőkön keresztül történt, és a fázisok nagy vonalakban a következőképpen alakultak:

  • Az akkor még Central Energy Trade Kft. (CET) nevű cégben 2015 óta egyedüli tulajdonos volt a Tensor-Média-Print Kft. 2022-ben azonban a névváltással egy füst alatt három részre osztotta a részesedését, és az immár EMviaként futó cégben az egyik tulajdonrészt egy Mészáros-érdekeltség, a Status Energy Magántőkealap szerezte meg.
  • Aztán tavaly szeptemberben a Mészáros-féle alap kivásárolta az eredeti tulajdonos Tensor-Média-Printet, ezzel a részesedése 52,93 százalékról 78,43-ra nőtt.
  • A maradék 21,57 százalék az Aapril Kommunikációs Kft.-é volt. Előbb ebbe a cégbe szállt be társtulajdonosként egy másik Mészáros-féle alap, a Gaius Magántőkealap. Április 10. dátummal pedig az immár Mészáros-közeli Aapril kiszállt az EMviából, ahol így egyedül maradt a Mészáros-féle tulajdonos.

Az EMvia mint kereskedő egyébként az ország egyik legnagyobb napelemparkjától, a Bükkábrányi Energiaparktól szerzi be és juttatja el a Mészáros-csoport vállalatainak az áramot. Ennek a parknak a tulajdonosa pedig a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., amely a Mészáros-féle Status Energy Magántőkealap tulajdonosa – és ezzel körbe is értünk.

A park üzemeltetését és a karbantartását a Mátrai Erőmű Zrt. végzi, amely szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott egészen 2020-ig, amikor az állam lett a többségi tulajdonos. Az ügylet körül sok a furcsaság, ezekről itt írtunk részletesen. Az állami tulajdonszerzés részletei máig homályosak, talán egyszer kiderülnek, talán nem.