Az Airbus új hibrid légi járműve, a Racer

Az Airbus által fejlesztett Racer egy hibrid helikopter-repülőgép, amely képes a hagyományos helikoptereknél kétszer gyorsabban repülni, és ígéretes megoldást kínálhat a gyorsabb kutató-mentő műveletekhez és a települések közötti közlekedéshez.

Az Airbus Racer néven egy új típusú légi járművet alkotott meg, amely első pillantásra egy hagyományos helikopternek tűnhet, de két szárnya és két előre néző rotorja révén képes függőleges fel- és leszállásra, miközben repülőgépekhez hasonló sebességet ér el. A Racer 400 km/h-s csúcssebességre képes, ami jelentősen meghaladja a hagyományos helikopterek, valamint bizonyos katonai helikopterek, mint például a Black Hawk és a Boeing Chinook végsebességét.

Az Airbus saját fejlesztésű Eurocopter X3 kialakítására épülő Racer a kereskedelmi forgalom számára is közelebb hozhatja ezt a technológiát, amely már 2013-ban rekordsebességet ért el. A tervezés során a mérnökök nemcsak a sebességre helyezték a hangsúlyt, hanem arra is, hogy a Racer 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasszon és kevesebb szén-dioxidot bocsásson ki, mint az azonos tömegű hagyományos légi járművek.

A Racer sikeres tesztrepüléseket hajtott végre Franciaországban, ahol 150 uniós cégvezető és politikus előtt bizonyította képességeit. Jelenleg még csak a technológia demonstrálására szolgáló változat áll rendelkezésre, amelynek fejlesztése 200 millió euróba került, de az Airbus reményei szerint a jövőben kereskedelmi termékké válhat, ha felkelti a célközönség érdeklődését.

Az Airbus fejlesztése mellett az amerikai Bell Helicopter is egy új típusú, billenő rotoros repülőgépet fejleszt az amerikai hadsereg számára, amely várhatóan 556 km/h-s csúcssebességgel rendelkezik majd.