Medgyessy Péter Orbán Viktorról: Szoktunk beszélgetni, de csak véletlenszerűen

Magyarország pontosan húsz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, és az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péterrel beszélgettünk a 2004-es emlékeiről, várakozásokról, illúziókról, a mai Európai Unióról, az uniós vezetés és a kormány kapcsolatáról, az idei európai parlamenti választásokról, valamint Európa jövőjéről.

Medgyessy Péter szerint Magyarország gazdaságilag igen, mentálisan kevésbé állt készen az uniós csatlakozásra 2004-ben, és a csoda, amire vártunk, eddig csak részben valósult meg. Az utóbbi években volt néhány kérdés, amelyben az Európai Unió nem szerepelt igazán jól, de a szuverenitás nem mond ellent az erős integrációnak. Medgyessy úgy véli, Magyarországnak a jövőben is az Európai Unióban van a helye, és Orbán Viktor miniszterelnökkel szoktak beszélgetni, de csak véletlenszerűen.

Az Európai Parlament elnökének kezdeményezésére, valamennyi frakció támogatásával egy szép emlékezést tartottak Strasbourgban, ahol Medgyessy rövid beszédet mondott. A húsz évvel ezelőtti május elsejéről szólva örömteli napként emlékezett vissza, amikor Magyarország teljesült vágyaként csatlakozott Európához. A csatlakozással kapcsolatos várakozásokról úgy nyilatkozott, hogy a csoda bennünk van, és rajtunk múlik annak megvalósulása.

A kormányzati kommunikáció akkori szerepéről elmondta, hogy az illúziók előre vihetik az embert, és a cukrászdás példa, bár csacsiság volt, mégis a lehetőségek megnyílását szimbolizálta. A csatlakozásra való felkészültségről szólva kifejtette, hogy gazdaságilag felkészültek voltunk, de a mentális integráció lassabban halad.

Az Európai Unió fogadtatásáról és az első uniós csúcson való részvételéről Medgyessy pozitív emlékeket osztott meg, és elmondta, hogy a magyarokat szerették és jó példaként tekintettek Magyarországra. A mai Európai Unióról úgy vélekedett, hogy az nem ugyanaz, mint amelyikhez csatlakoztunk, de a magyar lakosság továbbra is támogatja az uniós tagságunkat, körülbelül 54-59 százalékuk pozitívan áll hozzá, bár ez jelentős csökkenést jelent az előző évekhez képest.

Az uniós vezetéssel való elégedetlenségről szólva Medgyessy elismerte, hogy az Európai Unió nehéz kihívásokkal szembesült, és voltak olyan kérdések, ahol nem szerepelt jól, például a menekültkérdésben vagy a koronavírus-járvány kezelésében. Az infláció kezelését viszont jól végezte az unió, ami az eurózónában feleakkora volt az infláció, mint a magyarországi. A kormány és az uniós vezetés kapcsolatának konszolidálásáról úgy nyilatkozott, hogy bízik a választások tisztázó hatásában és abban, hogy Európa nem indul a szélsőségek irányába. Optimista azzal kapcsolatban, hogy konszolidálhatja az uniós viszonyt az, hogy Magyarország még az idén átveszi a soros uniós elnökséget.

Az európai parlamenti választásokról szólva Medgyessy úgy vélekedett, hogy a Fidesz–KDNP koalíció valószínűleg kevesebb szavazatra számíthat, mint az előző EP-választáson, és új tényezőként a Magyar Péter-féle Tisza Párt is megjelenhet. A Demokratikus Koalíció és az MSZP-Párbeszéd szövetségéről úgy nyilatkozott, hogy természetes folyamat, de az MSZP számára kockázatos lehet. Az MSZP vezetői nem kérnek tőle tanácsokat, és nem is tudna sok jót mondani nekik.

Orbán Viktorral való kapcsolatáról elmondta, hogy szoktak beszélgetni, de csak véletlenszerűen, és van egyfajta kölcsönös tisztelet, vagy akár elismerés egymás irányába köztük, de a miniszterelnök természetesen nem kéri ki a véleményét. Az előrehozott választások lehetőségéről úgy nyilatkozott, hogy az ellenzéknek fel kell készülnie a kormányzásra, és a változást a normális választási ciklusban kell elérni.

Az Európai Unió jövőjéről és a szuverenitásról szólva Medgyessy úgy vélekedett, hogy a szuverenitásból tett engedmények hosszú távon nagyobb szuverenitást eredményezhetnek. A keleti kapcsolatokról szólva elmondta, hogy jó kapcsolatokra van szükségünk Kínával és Törökországgal is, de az Egyesült Államokkal is kiegyensúlyozott kapcsolatot kell fenntartani. Európa versenyképességéről úgy nyilatkozott, hogy lemaradtunk, de az integráció mélyítésével vissza tud térni a hatalmi pozícióba. Az Európai Unió bővítéséről úgy vélekedett, hogy hosszú távon szükség van rá, de rövid távon elképzelhetetlennek tartja. A többsebességes Európáról elmondta, hogy gyakorlatilag ma is létezik, és ha a lassabban haladók nem akadályozzák az integrációt, akkor többsebességes Európa születik.

Végezetül Medgyessy Péter kijelentette, hogy Magyarország sorsa az Európai Unió, és az unió fennmaradása és fejlődése óriási érdekünk. Az uniós tagság nélküli alternatív valóságban Magyarország minden bizonnyal kisebb jólétben és biztonságban, kevésbé boldogan élné az életét. Az uniós tagság hatásait élethelyzetünk alapján lehet pozitívan, vagy negatívan értékelni, vérmérsékletünk szerint eltérő hangvétellel szólni róla. Fontos látni, hogy most szerencsére már nem a fejünk fölött születnek a döntések, azokat mi is alakíthatjuk, és hogy ki tudjuk-e hozni a maximumot a tagság lehetséges előnyeiből, nagyrészt rajtunk múlik.