A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a mai ülésen 50 bázisponttal, 7,25%-ra csökkentette az alapkamatot. Ez az elmúlt év során összesen 18%-os csökkenést jelent. A bank várhatóan folytatja a kamatcsökkentést az év közepéig, a csökkentés ütemének fokozatos lassulásával. A következő ülésen felmerülhetnek kérdések a bank stratégiájával kapcsolatban, különösen a 4%-ot meghaladó infláció fényében.

A Monetáris Tanács a kamatcsökkentés mellett döntött, amely szerdától lép érvénybe, az érdeklődési korridor felső határát 9,75%-ról 9,25%-ra, az alsó határát pedig 6,75%-ról 6,25%-ra állítva be. A központi bank által vezetett György Matolcsy óvatos és türelmes megközelítést hangsúlyozott, figyelembe véve a külső bizonytalanságokat és bizonyos szektorokban a magas inflációt. A piaci várakozások a decemberi alapkamatot 6,25-6,5% közöttire módosították, ami azt jelzi, hogy júliustól kezdődően korlátozott mozgástér áll rendelkezésre a további csökkentésekhez.

Az MNB kamatmeghatározó ülése Magyarország legfontosabb gazdasági eseményének számít. A központi bank tavaly májusban kezdte csökkenteni az egyéjszakás betéti kamatot 18%-ról. Az elemzők a döntés előtt 50 bázispontos csökkentést vártak, amelyet külső tényezők, például az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Tartalékbankjának kamatpolitikája is befolyásolt. A kamatcsökkentés következtében a hitelkamatok is csökkennek, a hosszú távú jelzálogkamatok az elmúlt évben körülbelül 9%-ról 7%-ra csökkentek, míg a rövid távú személyi kölcsönök kamatai is jelentősen, körülbelül 19%-ról 13%-ra csökkentek.

A júniusi döntés kulcsfontosságú lesz, figyelembe véve a gazdasági előrejelzéseket az Inflációs Jelentésben. A jelenlegi kilátások szerint az év végére a minimális alapkamat 6,5% lehet. A mai döntés indoklását, amely az óvatos és türelmes megközelítést hangsúlyozza, a globális és hazai dezinflációt övező kockázatok, valamint a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága miatt szükségesnek tartják. Az indoklást követően 15 órakor egy sajtótájékoztatóra kerül sor MNB alelnök, Barnabás Virág részvételével.

A kamatdöntést követően erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 385,99 forintról 385,37 forintra gyengült 18 órakor, napközben 384,90 forint és 386,24 forint között mozgott. A svájci frank jegyzése a reggeli 390,34 forintról 389,82 forintra csökkent, míg a dolláré 355,49 forintról 355,05 forintra süllyedt.