Izraeli katonai művelet során megölt palesztinok Dzsenínben és Gázában

Az izraeli hadsereg (IDF) katonai műveletet hajtott végre a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában és Gáza északi részén, amely során több palesztin fegyverest és civileket is megöltek. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a dzseníni támadásban hét palesztin vesztette életét és kilencen megsebesültek, míg délen légicsapások öltek meg öt embert, köztük három gyereket egy házban Rafahban.

Az IDF tájékoztatása alapján a hadművelet célja fegyveresek elleni fellépés volt, és több felfegyverzett palesztint lelőttek, izraeli áldozatokról azonban nem érkezett hír. A palesztin egészségügyi tárca szerint a halálos áldozatok között volt egy sebészorvos is, akit a kórház közelében értek a halálos lövések.

A dzseníni kormányzati kórház igazgatója megerősítette, hogy az egyik megölt palesztin egy helyi sebészorvos volt, Aseed Jabareen. Izrael 1967-ben foglalta el Ciszjordániát Jordániától, és a terület azóta is katonai megszállás alatt áll, a zsidó telepek pedig folyamatosan bővülnek. A nemzetközi közösség nem ismeri el a ciszjordániai telepépítések jogszerűségét, mivel Ciszjordániát megszállt területnek tekintik.

Az események kapcsán felmerült a Netanjahu-kormányzat helyzete is, hiszen az újabb civil áldozatok híre nem segíti a kormányzat megítélését. Ráadásul a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli kormányfő ellen. A főügyész nem csak Netanjahut, hanem a Hamász katonai szárnyát vezető Mohamed Diabot és az izraeli védelmi minisztert, Joáv Galantot is őrizetben szeretné látni. Galant szerint „aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során.

A nemzetközi reakciók között Joe Biden amerikai elnök felháborodását fejezte ki, és Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, aki szerint az ilyen döntések nem segítik elő a Közel-Kelet békéjének megteremtését.

A Reuters jelentése szerint az izraeli erők egyre mélyebben nyomulnak előre a Gáza északi részén lévő Dzsabálíja menekülttáborba, ahol helyiek beszámolója szerint az izraeli hadsereg buldózereket használt, hogy a helyi piac közelében lévő üzleteket és ingatlanokat kiürítse. Izraelben dolgozó egészségügyi dolgozók a BBC-nek arról számoltak be, hogy a gázai palesztin foglyokat rendszeresen kórházi ágyakhoz bilincselve, bekötött szemmel, olykor meztelenül tartják, szerintük előfordul az is, hogy pelenka viselésére kényszerítik őket.

A Hamász jelenleg 128 izraeli túszt tart fogva Gázában, köztük 16 nőt az IDF tájékoztatása szerint. A túszok által elszenvedett kegyetlenkedésekről és szexuális bűncselekményekről egy dokumentumfilmben számolnak be részletesen az október 7-i terrortámadás túlélői, volt túszok és helyszínre érkező halottkémek. A Screams Before Silence című dokumentumfilmben Amit Soussana, aki 55 napot töltött a Hamász fogságában, megrázó részletekkel beszél arról, hogy inkább meghalt volna, mint hogy a terroristák megerőszakolják. A film bemutatja, hogy a Hamász rendszerszinten alkalmazta a nemi erőszakot terrortámadásai során, és az izraeli hadsereg számtalan bizonyítékot gyűjtött össze az október 7-én elkövetett szexuális erőszakról.

(A cikkben szereplő kép illusztráció, egy korábbi dzseníni művelet idején készült.)