Ellenőrzések az állami kórházakban: büntetések és razziák

Az állami egészségügyi intézmények vezetői április közepén különös levelet kaptak az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ), amely az egészségügyi dolgozók és betegek jelenlétének ellenőrzését jelentette be. Az ellenőrzések során az állami kórházakban bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök, és több helyen is razziáztak, büntetéseket is kiszabva.

Az OKFŐ által kiadott levél szerint a Belügyminisztérium Egészségügyekért Felelős Államtitkárság Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály a hatályos jogszabályok alapján végzi az ellenőrzéseket, amelyek a munkaidők betartására és a betegek megfelelő elhelyezésére irányulnak. A levélből kiderül, hogy az ellenőrzések munkanapokon és munkaszüneti napokon egyaránt zajlanak, napszaktól függetlenül, és 2024. évben is folyamatosan ellenőrizni fogják az egészségügyi dolgozók és betegek jelenlétét az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál. A Válasz Online korábban idézte Takács Péter államtitkár szavait, miszerint az állami egészségügyben dolgozók egy része munkaidőben magánpraxisban tevékenykedik, amire a blokkolóórák bevezetése is reagált. Azonban úgy tűnik, ez nem hozta meg a várt eredményt, ezért került sor az ellenőrzésekre.

Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek, és több kórházat is érintettek, köztük a Honvéd Kórházat, a Szent János Kórházat, valamint intézményeket Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Hódmezővásárhelyen. Az Elitmed egészségügyi szakportál beszámolója szerint az ellenőrök a kórházi osztályok munkáját vizsgálták, a jelenléti íveket átnézték, a kórtermekbe és vizsgálókba benéztek.

A hvg.hu értesülései szerint a Honvédkórházban harmincezres büntetéseket szabtak ki a dolgozóknak, mert nem viseltek névtáblát. Az ellenőrzések éjszaka is folytatódtak, például a Honvédkórház krónikus osztályán éjjel háromkor ellenőrizték, hogy a készenléti orvos felveszi-e a telefont, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban pedig a betegeket is ellenőrizték, felébresztve őket éjszaka, hogy megkérdezzék a nevüket.

Az ellenőrzések során előfordult, hogy műtét közben zavarták meg az orvosi csapatot, vagy hogy egy vészhelyzetben az ellenőrzés befejezését követelték, mielőtt orvoshoz lehetett volna fordulni. Az Elitmed szerint egy fővárosi kórházban történt hasonló esetben egy orvos azonnal a beteghez sietett és újraélesztette őt.

Az OKFŐ egy másik ellenőrzési hullámot is végzett, amely akkor indult, ha az Országos Mentőszolgálat jelezte, hogy egy kórház lemondta a betegek fogadását. Ebben az esetben az ellenőrök a bejelentés jogosságát vizsgálták. Takács Péter államtitkár szerint az ellenőrzések célja a tisztulási folyamat elősegítése, és azokat, akik visszaélnek a betegek kiszolgáltatott helyzetével, szankcionálni kell. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Takács azt is hozzátette, hogy az ellenőrök nem rendőrök, így nincs jogosultságuk "igazoltatni" a betegeket. Az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját, de az egész magyar orvostársadalomnak az az érdeke, hogy a tisztulási folyamat végbemenjen.