Ungár Péter szerint Karácsony Gergely támogatói rendelhették meg a titokzatos kutatást

Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP rendelhetett meg egy közvélemény-kutatást, amit később letagadtak, és a főpolgármester, Karácsony Gergely a Fideszre kente a dolgot.

Ungár Péter a Facebookon osztotta meg véleményét, amely szerint Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában említett egy hangfelvételt, amelyen állítólag fideszes közvélemény-kutatók kérdeznek Szentkirályi Alexandra visszalépéséről, amit ő maga nem tart valószínűnek. Ungár hozzátette, hogy a következő napon a Népszavában megjelent egy cikk, amelyben a Publicus Intézet által végzett kutatásról számoltak be, amelyet állítólag a DK-MSZP rendelt meg.

Az LMP társelnöke kiemelte, hogy fontos lenne, ha a közvélemény-kutatásokat közzétevő pártok vagy jelöltek megneveznék a megrendelőt, hogy az olvasók tisztában legyenek azzal, milyen beszédhelyzetből és milyen anyagi érdekek mellett közlik az adatokat.

Ungár Péter szerint az LMP maga is vállalta, hogy finanszírozta a Pulzus kutatását, amikor azt az ATV-vel együttműködésben publikálták. Ezzel szemben a Publicus Intézet nem tüntette fel, hogy a DK-MSZP megbízásából készítette a Karácsony Gergelynek kedvező kutatást. Ungár nemcsak a Demokratikus Koalíciót és az MSZP-t vádolta meg ezzel a gyakorlattal, hanem a Momentumot és a Városházát is, mivel szerinte nekik dolgozott a 21 Kutatóközpont akkor, amikor egy Karácsony Gergelyre nézve kedvező mérést tettek közzé.

A Publicus Intézet honlapján azonban olvasható, hogy a kutatást valójában a Népszava megbízásából végezték, amely szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése esetén Karácsony Gergely 47, Vitézy Dávid 36 százalékot szerezne, míg Vitézy kihátrálásával Karácsony 53, Szentkirályi 25 százalékot kapna.

A kutatás módszertanát tekintve, a felmérés 2024. május 6 – 10. között készült Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1055 fő telefonos és online megkérdezésével, és az adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti megkérdezésével kaptak volna.

A bejegyzés alatti kommentmezőben már meg is jelent Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő, és feltette a kérdést: Ungár mire alapozza, hogy a Publicus kutatását a DK-MSZP rendelte meg? Erre azonban Ungár egyelőre nem reagált.