Államcsíny terve Németországban, II. Erzsébet halála lett volna a jel

Németországban megkezdődött a Reichsbürger-mozgalom tagjainak pere, akiket azzal vádolnak, hogy államcsínyt terveztek a német vezetés ellen. A mozgalom tagjai nem ismerik el a Német Szövetségi Köztársaság legitimitását, és erőszakos cselekményekre is készültek.

A hesseni rendőrség 2022. december 7-én Frankfurtban lecsapott XIII. Reuss Henrik hercegre, aki a vádak szerint államcsínyre készült Németországban. Az ügyben három per indult, melyek közül a legfontosabb Frankfurtban zajlik, ahol már megtörtént az első meghallgatás. A többi tárgyalás Stuttgartban és Münchenben folyik.

A Reichsbürger-mozgalom tagjai szerint a Német Szövetségi Köztársaság létrejötte a II. világháború győztes hatalmainak kényszerítése volt. A német hírszerzés becslése szerint a mozgalomnak körülbelül 23 ezer tagja lehet, akiket antiszemita nézetek és a fegyverek iránti vonzódás is jellemz.

A vád szerint a mozgalom egyik csoportja tervezte, hogy behatol a Bundestag épületébe, és foglyul ejti a képviselőket. Az államcsíny napját X-napnak nevezték, és II. Erzsébet brit királynő halálát tekintették volna a jelnek a puccs megindítására. A királynő 2022. szeptember 8-án hunyt el.

A tervek szerint a puccsisták a szövetségi és alsóbb szinteken is átvették volna a hatalmat, és elismerték, hogy ehhez gyilkosságokra is készültek. Az ügyészek szerint a csoport rendelkezett egy „hatalmas fegyverarzenállal”, amely lőfegyvereket, lőszereket, éjjellátó készülékeket és bilincseket foglalt magában.

A csoport és az ügy főszereplője XIII. Reuss Henrik herceg volt, aki otthonában tartotta a „központi tanács” üléseit, és ő lett volna az államfő, ha sikerül a puccs. A vádlottak között szerepel a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik volt képviselője, Birgit Malsack-Winkemann is.