Fontos szja-bevallási határidő éjfélkor lejár

Éjfélig van lehetőség az szja-bevallási tervezet kiegészítésére vagy elfogadására, amit nem tanácsos az utolsó pillanatokra hagyni – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV kedden hosszabbított nyitvatartással, 18 óráig tartotta nyitva központi ügyfélszolgálatait, és a 1819-es számon ingyenesen hívható NAV Infóvonal is 20 óráig volt elérhető azok számára, akik segítséget igényeltek a tervezettel, bevallással vagy az 1+1 százalékkal kapcsolatban. Azoknak, akik egyetértenek a tervezetben foglaltakkal és nem kívánnak változtatni rajta – az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket kivéve –, május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezetük.

Május 21-én éjfélig lehetőség van a NAV által készített szja-bevallási tervezet átnézésére, elfogadására, módosítására és kiegészítésére, amit az Ügyfélkapuval rendelkezők a NAV honlapján keresztül, az eSZJA-felületen tehetnek meg legegyszerűbben. Amennyiben valaki nem véglegesíti a tervezetet, és nem is tekinti át, az – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – május 21-ével automatikusan érvényes bevallássá válik.

Az őstermelőknek, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak készített bevallási tervezet nem válik automatikusan bevallássá, hanem csupán egy "ajánlat". Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység vagy az őstermelői tevékenység jövedelmével és a hozzá kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Amennyiben ezeket a tervezeteket nem egészítik ki vagy módosítják, azok nem válnak május 21-én személyijövedelemadó-bevallássá. Ha a bevallási tervezetet nem módosítják vagy saját bevallást nem készítenek és nem nyújtanak be, a NAV tizenöt napos határidővel hívja fel őket a hiány pótlására. Ha mégsem történik meg a bevallás, akkor a hivatal ötvenezer forintos bírsággal sújthatja a mulasztót.

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak szánt 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozatot is a NAV eSZJA-portálján keresztül lehet legegyszerűbben benyújtani éjfélig. Mindenképpen érdemes belépni az eSZJA-felületre, nem csak az adatok átfutására, hanem azért is, hogy rendelkezhessünk a felajánlható 1+1 százalékokról.