A józsefvárosi Heinrich-udvar átalakítása megkezdődik

A Nagykörúton belül található, műemléki státuszát részben elveszített Heinrich-udvar átalakítása veszi kezdetét, melynek során a korábbi ipari létesítmények helyén szálloda és lakások épülnek.

A Heinrich család egykori tulajdonában álló, az Üllői út felől bérházként, a Mária utca felől pedig üzemépületként megjelenő Heinrich-udvar átalakulásának előzményei hosszú évekre nyúlnak vissza. A terület 2006-ban spanyol tulajdonba került, aki a homlokzatok megtartása mellett szinte minden más épületet lebontott volna, hogy helyükön szállodát, irodatereket és lakásokat hozzon létre.

A változások 2019 nyarán gyorsultak fel, amikor a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. tulajdonába került az ingatlan, és a bérlőknek el kellett hagyniuk a helyiségeket. A projekt kormányrendelettel kiemelt beruházássá vált, és a korábban műemléki védettséget élvező raktárak védettsége is megszűnt.

A 2020 januárjában publikussá vált indoklás szerint a raktárak nem feleltek meg a szakmai ismérveknek, és kiemelkedő műemléki értékkel sem rendelkeztek. A tervek szerint a helyükön 117 szobás szálloda és 218, többségében Airbnb-re alkalmas lakás jön létre.

A beruházás előrehaladását több akadály is nehezítette, többek között a szomszédos József körúti ház közössége és a közelben élő Vári Zoltán is megpróbálta megállítani a projektet. A Józsefvárosi Önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el, de ezt egy kormányrendelet felülírta.

Az Octogon cikke szerint az akadályok elhárultak, és az építész, Kálmán Ernő már a változásokról is beszámolt. Az épületegyüttes rehabilitációjának fontos része lesz a védett épületek megtartása, a környezetnek megfelelő funkciókkal való bővítése, valamint a szomszédos lakóépületek számára élhető környezet és zöld belső kertek kialakítása.

Kálmán Ernő tervei szerint a Heinrich család egykori első emeleti ebédlőjét konferenciateremmé alakítják át, a Sándy-féle ipari épület homlokzatát megtartják, és a belső udvar alá mélygarázs kerül. A mélygarázs felett egy fedett sétányt hoznak létre, amely felett zöldtető lesz, így növelve a kerület zöldterületi mutatóját.

A kivitelezés az Octogon szerint 2024 májusában kezdődik meg.