Túlárazás gyanújával indul vizsgálat a 677 milliós minibölcsőde ügyében 

Az Integritás Hatóság hivatalból vizsgálatot indított a kazári mini bölcsőde ügyében, amelynek építése 677 millió forintba került. Az európai uniós források felhasználását fogják ellenőrizni.

Hadházy Ákos független képviselő a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy az Integritás Hatóság eljárást kezdeményezett a Nógrád megyei településen megépült bölcsőde kapcsán. A képviselő korábban arról számolt be, hogy a 12 férőhelyes intézményre 677 millió forintot költöttek, ami férőhelyenként 56 millió forintos EU-s támogatást jelent, és a bölcsőde négyzetméterára 2,25 millió forintra jön ki, miközben Nógrád megyében egy új ház négyzetméterára átlagosan 650 ezer forint.

A magyarországi európai uniós források felhasználásának ellenőrzése az Integritás Hatóság feladata lesz ebben az esetben is. Az országban már két évtizede állnak rendelkezésre uniós források, és a támogatások mértéke még soha nem érte el a jelenlegi szintet.

Hadházy az év elején hívta fel a figyelmet az uniós támogatást is felhasználó beruházásra, amelyet egy 1600 lakosú településen valósítottak meg. A bölcsőde alapkőletételén Gecse Ákos polgármester azt mondta, eredetileg kevesebből tervezték az építést, de „a beruházás kivitelezéséhez a környék talán egyik legnagyobb többletköltség-igénylését hagyta jóvá számukra a Pénzügyminisztérium a térség országgyűlési képviselője és a megyei önkormányzat elnöke közbenjárásának köszönhetően”. A bölcsőde építésére eredetileg 240,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek oda a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, de ezt az összeget tavaly februárban 436,6 millió forint extra támogatással toldották meg.

Hadházy reményét fejezte ki, hogy az Integritás Hatóság, amely az EU Ügyészség helyett jött létre, korrekt vizsgálatot fog lefolytatni, mint ahogy azt az elmúlt időszakban már több esetben is tette. A képviselő szerint a hatóság dolga nem lesz nehéz, hiszen "a 12 fős bölcsit annyiból sikerült kihozni, amiből a Rózsadombon is vehető egy új luxusvilla". Hadházy korábban is tett már panaszt a hatóságnál, szerette volna ha utánajárnak annak, hogyan lehet az, hogy „országgyűlési képviselők beleszólhatnak abba, ki kapjon és ki ne kapjon állami (uniós) támogatásokat, miközben ezekről az utasításokról nem készül hivatalos feljegyzés”, de rövid mérlegelés után megtagadták a vizsgálat indítását.