A Fed kamatdöntése és annak hatása a forintra és a kriptopiacra

Szerdán este a Fed kamatdöntő ülése jelentheti a forint árfolyamát és a kriptopiacot is befolyásoló bizonytalanság végét, ahol bár kamatmódosítás nem várható, de megtudhatjuk, mikor és milyen mértékben jöhet a kamatcsökkentés.

Az amerikai monetáris politika iránti figyelem az elmúlt hónapokban jelentősen fokozódott, mivel a piac korábban gyors kamatcsökkentésre számított, most azonban már egy esetleges kamatcsökkentés lehetőségének is örülne. A kamatok és hozamok évtizedeken át tartó rendkívül alacsony szintje után, amelyek gyakran negatívak is voltak, a magas infláció miatt szükségessé vált a jegybanki kamatok emelése. Ez az állapot változást hozott, és sokan a kamatcsökkentéstől várják a korábbi fellendülés visszatérését.

A Fed kommunikációja zavarosnak tűnhet, hiszen az elnök mellett a regionális vezetők is gyakran nyilatkoznak, ezzel megzavarva a piaci várakozásokat. Valószínűleg előnyösebb lenne, ha csak a kamatdöntések után nyilatkoznának.

A kamatcsökkentés várható ütemének lassulása a gazdasági adatok alapján is indokolt, hiszen az amerikai infláció csökkenése megállt, és a maginfláció sem csökkent tovább. A Fed a munkaerőpiacot és a gazdasági növekedést is figyelemmel kíséri, és ezek az adatok lehetővé tennék a kamatcsökkentést, de a piac jelenleg csak egy vagy legfeljebb két, 25 bázispontos csökkentést vár az év hátralévő részében.

A kamatcsökkentési várakozások változása emelte az amerikai állampapírhozamokat, ami hatással volt az eurózónás és a kockázatosabbnak ítélt országok kötvényhozamaira is, így a magyar 10 éves kötvényhozam is 7 százalék fölé emelkedett. Ez növeli a magyar államadósság finanszírozási költségeit és korlátozza a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentési mozgásterét.

A magyar gazdaság számára kiemelten fontos, hogy a Fed mit kommunikál a szerdai kamatdöntés után. Amennyiben a kamatcsökkentés megkezdődik, az növelheti a hazai monetáris politika mozgásterét még az idei évben, ami kedvezően hathat a gazdaság élénkítésére és a költségvetés terheinek csökkentésére.

A kriptopiacokon is érezhető volt a Fed döntésének hatása, ahol a bitcoin árfolyama további csökkenést mutatott. A szerdai kereskedésben a bitcoin árfolyama 57 ezer dollár alá esett, ami több mint 22%-os csökkenést jelent a március közepén kialakult történelmi csúcshoz képest. A befektetők bizonytalansága a tegnapi várt feletti amerikai foglalkoztatottsági költségindex adat után nőtt, ami szinte teljesen kiárazta az idei kamatcsökkentési várakozásokat a Fed-del kapcsolatban, és jelentős tőkekivonásokat váltott ki a spot bitcoin ETF-ekből. Az ethereum árfolyama viszont csak mérsékelt, 4% körüli esést mutatott, 2850 dollár körüli értéken.