Európa és az Egyesült Államok összefogását sürgeti Yellen a kínai dömpingáruk ellen

Janet L. Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint Európának és az Egyesült Államoknak egységes frontot kell alkotniuk a kínai dömpingáruk elleni harcban, mivel ezek a termékek veszélyeztetik a globális gazdaságot és a vállalkozásokat.

Janet L. Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere, aki korábban a jegybank elnöke is volt, Németországban beszélt arról, hogy a kínai ipari fölös kapacitásból származó olcsó árucikkek komoly veszélyt jelentenek a világgazdaságra. Yellen hangsúlyozta, hogy ha nem alakítanak ki közös stratégiát, akkor nemcsak az amerikai és európai, hanem a világ többi részén működő vállalkozások is veszélybe kerülhetnek.

A New York Times információi szerint Yellen nyilatkozata előrevetíti a G7-ek gazdasági minisztereinek e heti olaszországi találkozójának fő témáját.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten büntetővámokat vetett ki többek között a kínai autókra, lítium-elemekre, napelemekre és darukra, ezzel is jelezve az amerikai álláspontot a kínai kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Ezzel párhuzamosan Magyarország, amely az EU tagja és a NATO szövetségese, a kínai együttműködésben látja szuverenitásának megerősítésének lehetőségét.