Ukrajna EU-tagsági tárgyalásai: Magyarország lehet a kulcs

Júniusban megkezdődhetnek az Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásáról szóló hivatalos tárgyalások, és ebben a folyamatban Magyarország kulcsszerepet játszhat.

Az Európai Tanács 2023 decemberében döntött arról, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, de Magyarország ellenállása hátráltatta a hivatalos jogi eljárást. Orbán Viktor miniszterelnök nem vétózott, de kivonult a teremből, amikor a tagállamok állam- és kormányfői erről szavaztak.

A Politico szerint uniós és kijevi diplomaták intenzíven dolgoznak azon, hogy meggyőzzék a magyar kormányt, hogy adja hozzájárulását az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséhez. A tárgyalások megkezdése morális lendületet jelentene Ukrajnának, amely több mint két éve küzd az orosz támadás ellen.

Névtelenséget kérő diplomaták szerint a cél az, hogy a hivatalos tárgyalások már június 25-én megkezdődjenek. A magyar soros elnökség kezdete előtt megkezdenék a tárgyalásokat, amelyek a tagsági tárgyalások megkezdését jelentenék egy kormányközi konferencia keretében.

Az uniós országoknak meg kell állapodniuk egy tárgyalási keretről, amelyen már technikai szinten jól haladnak a tárgyalások, és várhatóan az elkövetkező hetekben új tervezetet küldenek az uniós nagyköveteknek. Ukrajna és uniós támogatói azt szorgalmazzák, hogy a kormányközi konferenciát még azelőtt megtartsák, hogy Magyarország július 1-jén átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét.

Orbán Viktor miniszterelnök volt a legnagyobb belső akadálya annak, hogy az EU az elmúlt két évben folyamatosan támogassa Ukrajnát. Többször fenyegetőzött azzal, hogy megakadályozza a Kijevnek nyújtott uniós támogatásról, valamint a csatlakozási tárgyalásokról szóló döntéseket és az Oroszország elleni szankciókat.

Magyarország érdekelt lehet abban, hogy lezárja az ukrán csatlakozási tárgyalások ügyét, mielőtt júliusban átveszi az EU Tanácsának hat hónapos soros elnökségét. A belgák, akik jelenleg betöltik a soros elnökséget, igyekeznek meggyőzni Magyarországot, hogy ez az ő politikai érdekük is.

Az EU melletti magyar állandó képviselet szóvivője szerint Magyarország a tárgyalási keretre összpontosít, és elhamarkodott lenne előtte a kormányközi konferencia időpontjairól tárgyalni. Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter áprilisi tárgyalásait követően „a felek megállapították a párbeszéd pozitív dinamikáját”. Kijev válaszolt a Budapest által meghatározott 11 pontból álló listára, és várja Magyarország válaszát.