David Pressman nyilatkozata az orosz hackertámadásról

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint az orosz hackertámadás, amely a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) érte, jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy Oroszország fenyegetést jelent a régióra és az Egyesült Államok szövetségeseire.

Az RTL Híradónak adott nyilatkozatában Pressman elmondta, hogy az Egyesült Államok már egy ideje kapcsolatban áll a magyar kormánnyal a témában, és hangsúlyozta, hogy komolyan kell venni az orosz fenyegetést. A 444.hu által látott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek tudnia kellett arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a KKM informatikai hálózatát.

Az ellenzéki politikusok Szijjártó Péter lemondását követelik, és az aHang petíciót is indított a tárcavezető távozása érdekében. Szijjártó Péter a vádakra reagálva kijelentette, hogy a kormány ellenáll minden beavatkozási kísérletnek, függetlenül annak formájától, és "az erre hatáskörrel és képességgel rendelkező szervezetek" megtették a szükséges lépéseket.

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint Magyarország a háború kitörése és a politikai küzdelmek miatt nagy érdeklődés tárgya a világ titkosszolgálatai számára, mind a nyugati, mind a keleti oldalon.

David Pressman az Egyesült Államokban tartott szombati beszédében kritizálta a magyar kormányt, amiért Vlagyimir Putyin üzeneteit ismételgeti, és egyre nagyobb teret enged az orosz befolyásnak Magyarországon. Az amerikai nagykövet szerint felfoghatatlan, hogy Orbán Viktor az USA-t ellenfélnek tekinti. A KKM és több fideszes politikus a hackertámadás hírét a 2022 áprilisi választások előtt még "kampányhazugságnak" nevezte, de Szijjártó a bizonyítékok ellenére is kitart állítása mellett. Orbán Viktor az ügyről annyit mondott, hogy nem fog más kérdésekkel foglalkozni, csak a kampánnyal.

A Telexnek adott nyilatkozatában Pressman aggodalmát fejezte ki a magyar állam által irányított média hozzáállása miatt, amely szerinte napi szinten terjeszti a Kreml propagandáját, és átpolitizálja az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokat. A nagykövet szerint Magyarország az Orosz Föderációval való kapcsolatának elmélyítését és kiterjesztését választotta egy olyan időszakban, amikor az összes szövetségese az ellenkezőjét teszi, és ez nem a szokásos üzletmenet ideje Oroszországgal, hiszen szárazföldi háború dúl Európában. Pressman szerint a magyar kormány álláspontja nem abból fakad, hogy nem osztottak meg vele információkat, hanem választást hozott, ami Magyarországot egyre jobban izolálja, egyre inkább magára marad akkor, amikor egységre van szükség.

A holokauszttagadó nézeteit korábban már hangoztató iráni exelnök, Mahmud Ahmadinezsád budapesti látogatásáról Pressman azt mondta, aggodalommal töltötte el az USA-t, hogy „a világ egyik legismertebb holokauszttagadóját és antiszemitáját vendégül látták egy olyan egyetemen, ami felelős Magyarország jövendő közszolgálainak képzéséért”.