A bor és a csokoládé meglepő kapcsolata

A bor és a csokoládé számos hasonlóságot mutat, mindkettőt afrodiziákumnak tartják és antioxidánsokat tartalmaznak, azonban a kettő párosítása bizonyos kihívásokat is rejt magában.

A bor és a csokoládé párosítása nem mindig egyszerű feladat. Ha például egy pohár finom száraz vörösbort kóstolunk meg egy darab étcsokoládéval, a bor keserű ízűvé válhat. Ez az ízbeli kiegyensúlyozatlanság a csokoládé és a bor flavanoljai – különböző típusú tanninok – magas szintje miatt alakul ki, amelyek végül ütköznek a nyelvünkön.

Szerencsére vannak olyan borok, amelyek remekül illenek a csokoládéhoz. A tejcsokoládé például, amely félig csokoládéból, félig tejszínből áll, az extra zsírtartalomnak köszönhetően könnyen párosítható borokkal. Ajánlott borok tejcsokoládéhoz az olasz édes habzó vörösborok, késői szüretelésű vörösborok, portói stílusú borok, mint például a késői szüretelésű syrah vagy pinot noir, valamint a Lambrusco, amely egy könnyed, pezsgő vörösbor, finom őszibarack és eper ízekkel.

Az étcsokoládé esetében a polifenolok miatt a borok polifenoljai keserűvé válhatnak, ezért itt is fontos a megfelelő párosítás. Ajánlott borok étcsokoládéhoz a Chianti, portói stílusú vörösborok, mint a zinfandel, Malbec vagy petite sirah, valamint az eredeti portói, amelynek fahéjas fűszerei kiválóan harmonizálnak a magas kakaótartalmú csokoládékkal. A Pedro Ximinez, amelyet a spanyolországi Montilla-Moriles régióban készítenek, diós és mazsolás ízeket ad az étcsokoládéhoz, és eszpresszó mellé is kiválóan illik.

A fehér csokoládé, bár technikailag nem tartalmaz kakaót, így nem számít „igazi” csokoládénak, mégis jól passzol bizonyos száraz vörösborokhoz. Ajánlott borok fehér csokoládéhoz a pinot noir, amely meglepően jó párosításnak bizonyul, hiszen a fehér csokoládé kiemeli a bor vörös cseresznye, eper és málna ízeit. A Beaujolais, egy könnyed testű vörösbor, szintén jól illik hozzá, valamint a jégbor, amelynek ízjegyei között megtalálható az ananász, a citromos habcsók és a tejszínes kandírozott narancs, különösen, ha együtt kóstoljuk a fehér csokoládéval.