A Saigon Joint Stock Commercial Bank csődjének elkerülése

Vietnám példa nélküli bankmentést hajt végre a Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) megmentése érdekében, amelyet Truong My Lan ingatlanfejlesztő kifosztott.

Truong My Lan, aki jelenleg halálra ítélt állapotban van, de fellebbezett a döntés ellen, az SCB vagyonát sajátította ki törvénytelenül felvett hitelek révén. Ezeket a hiteleket a Van Thinh Phat ingatlanfejlesztő cégnek és több fedőcégnek biztosították. Lan a bankban több mint 90%-os ellenőrző részesedéssel rendelkezik, így ő a tényleges tulajdonosa.

A csalással érintett hitelek összértéke 44 milliárd dollár volt, amely az SCB 2012 és 2022 közötti hitelezésének döntő részét képezte. Ebből 12,3 milliárd dollár a Van Thinh Phat céghez került, a többit magáncélra használták fel.

Az SCB-t az összeomlás veszélye fenyegeti, ha nem kap folyamatos állami támogatást, ami az ország tartalékait jelentősen csökkenti.

A bajba került banknak április elejéig összesen 24 milliárd dollár "speciális hitelt" nyújtottak, ami havonta átlagosan több mint 900 millió dollárt jelent az elmúlt öt hónapban.

Truong My Lan letartóztatása után a banknál kialakult pánikhangulat miatt Vietnám jelentős készpénzinjekciókat hajtott végre az SCB-nél, amelyeket elsősorban a készpénzfelvételek fedezésére használtak. Ennek következtében az SCB betétei drasztikusan csökkentek, és a rossz hitelek aránya jelentősen megnőtt.

A mentőakció volumene, összetettsége és a vietnami pénzügyi rendszerre gyakorolt potenciális hatásai miatt a helyzetet "példátlannak" minősítették.