Új kezelési lehetőség az obstruktív alvási apnoéban szenvedőknek

Az Eli Lilly gyógyszergyártó vállalat bejelentése szerint súlycsökkentő gyógyszerük jelentős javulást eredményezett obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek állapotában két késői stádiumú vizsgálat során.

Az Eli Lilly által végzett két késői stádiumú vizsgálat során a súlycsökkentő készítményük pozitív eredményeket ért el az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek kezelésében. A vizsgálatok során a GLP-1 típusú gyógyszerek hatékonyságát tárták fel, amelyek korábban már cukorbetegség és elhízás kezelésére is használatosak voltak. A Lilly által fejlesztett Mounjaro és a Novo Nordisk által gyártott Wegovy is ebbe a gyógyszercsoportba tartozik.

A Wall Street elemzői szerint az új adatok növelhetik a Lilly esélyeit az amerikai állami biztosítási fedezet megszerzésére, valamint lehetőséget teremthetnek a gyógyszerek alkalmazásának kiterjesztésére új betegcsoportok felé. A cég részvényei a bejelentést követően 2,3%-kal emelkedtek, ezzel az év eleje óta összesen 28%-os növekedést értek el.

Az első vizsgálatban a tirzepatidot kapó résztvevők esetében 55%-os javulást észleltek az obstruktív alvási apnoe tüneteiben, míg a placebót kapó csoportban csak 5%-os javulás volt megfigyelhető. A második vizsgálatban a gyógyszer alkalmazását folyamatos pozitív légúti nyomáskezeléssel (PAP) kombinálták, ami átlagosan 62,8%-os csökkenést eredményezett a szabálytalan légzéses eseményekben.

Mi az az obstruktív alvási apnoé?
Az obstruktív alvási apnoé (OSAS) során alvás közben a garat ismétlődően elzáródik vagy beszűkül, ami miatt az alvó ember 10 másodpercet meghaladó ideig nem jut levegőhöz. A betegség jellegzetessége a hangos, horkantással kísért horkolás, és a légzés újraindulásakor jellemzően horkant az alvó. Egy 2019-es tanulmány szerint a betegség világszerte körülbelül 1 milliárd embert érint.

A Lilly nem közölt további részleteket a vizsgálataik másodlagos célkitűzéseiről, de tervezik, hogy júniusban egy orvosi konferencián bemutatják az adatokat, és az év közepétől kezdve benyújtják azokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság valamint más szabályozó hatóságok felé.

Jelenleg nincsenek engedélyezett gyógyszerek az obstruktív alvási apnoé kezelésére, de a PAP-terápia egy elterjedt módszer, amely állandó légnyomást biztosítva akadályozza meg a légutak összeomlását. A Resmed és az Inspire Medical Systems már fejlesztettek ki eszközöket e problémák kezelésére, amelyek közül néhány már FDA jóváhagyást is kapott.

Forrás: Reuters