Több mint 50 ezer orosz katona halhatott meg eddig a háborúban, míg Ukrajna katasztrófa felé halad

Átlépte az 50 ezret az Ukrajnában megölt orosz katonák száma, a BBC szerint a harcok második évében több mint 27 ezer orosz halt meg, ami azt tükrözi, hogy a területi nyereségek hatalmas emberi áldozatokkal jártak. A Politico szerint azonban Ukrajna is súlyos helyzetben van, és a háború elvesztésének veszélye fenyeget.

Az összesített, több mint 50 ezres adat nyolcszor magasabb, mint az egyetlen hivatalos információ, amit Moszkva 2022 szeptemberében közölt, és a valós szám még ennél is magasabb lehet. A BBC elemzése szerint öt katonából kettőnek az invázió előtt semmi köze nem volt a hadsereghez. Az invázió kezdetén Oroszország hivatásos katonáival bonyolult katonai műveleteket volt képes végrehajtani, de a tapasztalt katonák valószínűleg meghaltak vagy megsebesültek, és helyükre alacsonyan képzett, katonai tapasztalattal nem rendelkező emberek kerültek, mint például önkéntesek, civilek és foglyok.

A BBC a 9 ezer orosz fogvatartott nevét is kikereste, akik a frontvonalon haltak meg. Több mint ezer rab esetében megerősítették a katonai szerződésük megkötésének dátumát és azt, hogy mikor ölték meg őket. Azok, akik a Wagner Csoporthoz kerültek, átlagosan három hónapig éltek, míg a védelmi minisztérium által beszervezetteknél ez az időtartam csökkent, átlagosan csak két hónapig éltek.

Ukrajna helyzete is aggasztó, a Politico szerint a katonák morálja gyenge, a könyörtelen bombázások, a fejlett fegyverek hiánya és a csatatéren elszenvedett veszteségek miatt. Az országban egyre többen hagyják el a területet, és a frontvonalból egy ukrán tüzérségi egység katonája szerint már négy hete nem kaptak lövedéket. Volodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajna megpróbálja megtalálni a módját, hogy ne vonuljon vissza, de a katonatisztek magánemberként elfogadják, hogy ezen a nyáron elkerülhetetlenek a további veszteségek.

Ukrajna is ritkán közöl adatokat a halálos áldozatokról. Februárban Zelenszkij elnök azt mondta, hogy 31 ezer ukrán katona esett el a fronton, de az amerikai hírszerzés szerint jóval nagyobb ez a szám. A Politico cikke szerint azonban Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az Egyesült Államok Kongresszusa nem szavazza meg az ország támogatását, és a nyugati segítség késlekedése miatt Ukrajna nem tudja felszabadítani az Oroszország által megszállt területeket.

A Politico szerint a helyzet súlyossága miatt Ukrajna egyenesen a katasztrófa felé siklik, és amennyiben az orosz invázió harmadik évében nem fordul meg a kocka, akkor a jelenlegi Ukrajna nemzete lesz az, amely a múltba vetette magát. Ez nem csak Ukrajnára jelent veszélyt, hanem az egész világ számára, ugyanis amennyiben Putyin győzelmet arat, a Nyugat gyengeségén felbátorodva még inkább felerősítheti birodalmi ambícióit.

Az orosz nacionalizmus gyökerei mélyen a történelemben gyökereznek, és a modern orosz politikai gondolkodásban is jelentős szerepet játszanak. Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas író, aki korábban a Szovjetunió kritikusaként volt ismert, később Putyin "spirituális gurujává" vált, és olyan összeesküvés-elméleteket és miszticizmust táplált, amelyek Putyin orosz elnököt is áthatják. Szolzsenyicin 1990-ben megjelent "Oroszország újjáépítése" című művében olyan területek visszacsatolását szorgalmazta Oroszországhoz, mint Kelet-Ukrajna, a Krím és Kijev, amelyeket hagyományos orosz birtokoknak tekintett. Ezen elképzelések hatása ma is érezhető az orosz politikában, és hozzájárulnak az Ukrajna elleni háború ideológiai alapjainak megerősítéséhez.