Orosz békefenntartók kivonulása Hegyi-Karabahból

A Kreml megerősítette, hogy az orosz békefenntartók elkezdték elhagyni a tavaly szeptemberben Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi-Karabah régiót. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint a kivonulás összhangban áll a 2020. november 10-i orosz-azeri-örmény háromoldalú nyilatkozattal. A Politico értesülései szerint a kivonulás oka, hogy Moszkvának minden erőforrásra szüksége van az Ukrajnában folyó háborúban.

A békefenntartók a 2020-ban történt háború után települtek ki a régióba, amely Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktus következtében került orosz közvetítéssel létrejött fegyverszüneti megállapodás alá. A kontingensnek eredetileg öt évig, 2025-ig kellett volna a térségben maradnia, és a karabahi „harci érintkezési vonal” mentén, valamint a lacini folyosón helyezkedtek el, amely a régiót Örményországgal kötötte össze. A Politico szerint a kontingens megbízatása eredetileg 2025 végéig szólt volna.

Tavaly szeptemberben azonban Azerbajdzsán újra támadást indított a régió ellen, és gyakorlatilag két nap alatt elfoglalta azt. Az orosz békefenntartók nem avatkoztak be, még akkor sem, amikor orosz katonák is célpontjává váltak az azeri támadásnak. Az azeri győzelem után körülbelül 100 ezer örmény, a régió szinte teljes örmény lakossága menekült az anyaországba.

Az orosz békefenntartó kontingens veszteségeket is elszenvedett a Hegyi-Karabahban. 2023. szeptember 20-án, egy nappal a harci cselekmények kezdete után az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy orosz békefenntartók haltak meg, miután az autójukra rálőttek. Ilham Aliyev azeri elnök orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésén sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és bocsánatot kért. Decemberben egy másik békefenntartó vesztette életét, két másik pedig megsérült, amikor egy orosz BTR-82-es páncélozott szállítójármű lesodródott egy hegyi útról.

Hegyi-Karabah elfoglalása után Örményország egyre inkább eltávolodik Oroszországtól, és közeledik a Nyugathoz. Az oroszok kivonulását követően az örmények felfüggesztették tagságukat az oroszok NATO-jának is nevezett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében, majd az USA-val kezdtek közös hadgyakorlatokat szervezni. Továbbá Jereván azt is jelezte, hogy szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolataikat az Európai Unióval.