Magyarországon a KRESZ-vizsgán minden harmadik, vezetésből minden második tanuló megbukik

Magyarországon a B-kategóriás jogosítvány megszerzése a legnépszerűbb, évente körülbelül százezer ember tesz vizsgát, de a KRESZ-vizsgán minden harmadik, míg a vezetésből minden második tanuló megbukik az első próbálkozásán.

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAVK) adatai alapján az elméleti vizsgát 2021-ben és 2022-ben a jelentkezők 67, illetve 64 százaléka teljesítette sikeresen elsőre. Ezzel szemben a forgalmi vizsgán nagyjából minden második tanuló megbukott az első alkalommal. Fontos megjegyezni, hogy míg az elméleti vizsgát korlátlan számú alkalommal lehet újra megpróbálni, addig a gyakorlati vizsgát kétévente legfeljebb ötször lehet megismételni, ezt követően pedig pályaalkalmassági vizsgálatra küldik a sikertelen vizsgázókat.

A 2022-es év statisztikái szerint a legtöbb sikeres B-kategóriás forgalmi vizsgát a 17 éves korosztály tette le, mintegy 18 ezer fővel. Az őket követő 18 évesek száma négyezerrel kevesebb volt, míg a 20-30 évesek között a sikeres vizsgázók száma meghaladta a negyvenezret. Érdekesség, hogy a 60 és 70 év közötti korosztályból is több mint százan szereztek jogosítványt ebben az időszakban.

Voltak kiemelkedő idősebb korosztálybeli vizsgázók is: egy 70 és egy 74 éves személy is elsőre teljesítette a vizsga követelményeit. Az előző évben a legidősebb sikeres vizsgázó 89 éves volt, aki harmadik próbálkozásra ment át, míg 2020-ban egy 81 éves személy is jogosítványhoz jutott. A nemek eloszlásáról azonban a KAVK nem vezet részletes statisztikát.