A Momentum kész vitatkozni és együttműködni is Magyar Péterrel

A Momentum elnöke, Donáth Anna az Indexnek adott interjúban beszélt a párt európai parlamenti munkájáról, az ajánlásgyűjtés tapasztalatairól, valamint Magyar Péter politikai megjelenéséről és annak hatásairól.

A Momentum elnöke és európai parlamenti listavezetője, Donáth Anna az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a párt képviselete hatékony eszköz az Orbán-rendszerrel szemben, és Cseh Katalinnal együtt garanciát jelentenek a változásra. Az ajánlásgyűjtés során szerzett tapasztalatokról és a választók visszajelzéseiről is beszámolt, kiemelve, hogy bár az európai parlamenti választási ajánlásokat viszonylag gyorsan összegyűjtötték, a megyei listákhoz nehezebb volt az ajánlásokat megszerezni. A két egyidejűleg megrendezésre kerülő választás – az európai parlamenti és az önkormányzati – okozta zavart említette, ami bonyolította az ajánlásgyűjtést.

Donáth Anna szerint a pártellenesség érzékelhető az ellenzéki szavazók körében, és a Fidesznek, valamint a Tisza Pártnak könnyebb dolga volt az ajánlások gyűjtésében, míg a többi pártnak keményen meg kellett dolgoznia minden egyes ajánlásért.

A Momentum elnöke kijelentette, hogy a párt eléri az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöböt, és fenntartja azt a véleményét, hogy kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon. A kutatások és elemzések szerint a Momentum bajban van, de Donáth Anna szerint nincs pánikhangulat a pártban, és a munka, amit beletesznek, önmagában érték.

Magyar Péter politikai aktivizálódásáról szólva Donáth Anna elismerte, hogy új lendületet hozott az ellenzéki térfélen, de hangsúlyozta, hogy a Momentum már korábban is jelentős repedéseket okozott az Orbán-rendszerben. A Momentum elnöke szerint sok kérdésben nem értenek egyet Magyar Péterrel, és nem félnek vitatkozni vele. Kritikája a Magyar Péter-jelenséggel kapcsolatos érzelmi viselkedésminták elszabadulására vonatkozott, és arra kérte Magyar Pétert, hogy lépjen fel a követői által mutatott agresszív viselkedéssel szemben.

Donáth Anna szerint a Momentum nélkül nem lehet kikerülni az Orbán-rendszerből, és a párt képviseli azokat az értékeket, amelyeket nem hajlandóak feláldozni. A Momentum elnöke üzenetet küldött az ellenzéki választóknak, hogy szavazzanak a pártjukra június 9-én, mert a Momentum képviselői hatékonyan tudnak küzdeni a magyarok érdekeiért Európában.

A választási eredményekkel kapcsolatos felelősségvállalásról szólva Donáth Anna kijelentette, hogy bármilyen eredmény esetén vállalni fogja a politikai felelősséget, mint a Momentum vezetője.