Rezsiemelés és pénzosztás a lengyel háztartásokban

A lengyel kormány egy új jogszabálytervezet alapján tervezi a lakossági áramár plafonjának emelését 412 zlotyról 500 zlotyra, ami az ING elemzése szerint körülbelül 13%-os rezsiemelkedést jelenthet a villamos energia terén – számolt be róla a Reuters.

Az energiaválság hatására a lengyel kormány árplafonokat vezetett be, amelyek célja a piaci árak emelkedésének mérséklése volt a lakosság számára. A kereskedők és szolgáltatók részére nyújtott kompenzációk összege jelentős, 2023-ban körülbelül 8 milliárd eurót tett ki.

A tervezett árplafon 2024 második félévére 500 zloty lenne megawattóránként, ami az idei első félévre érvényes 412 zlotyhoz képest 21%-os emelkedést jelentene. Azonban az ING elemzése szerint a tényleges árampiaci rezsidrágulás ennél kisebb lehet a lengyeleknél.

A lengyel kormány a rezsiemelés hatásainak enyhítésére készpénzes támogatást, úgynevezett vouchereket tervez nyújtani az alacsonyabb jövedelmű embereknek és családoknak. A támogatásra azok lennének jogosultak, akik egyedülállóként 2500 zloty alatti, míg családban élve az egy főre jutó jövedelem 1700 zloty alatti jövedelemmel rendelkeznek.

A Reuters összefoglalója szerint az infláció, amely az elmúlt évben jelentős lassulást mutatott, a fenti okok miatt ismét emelkedhet. Ez összefüggésben áll azzal a ténnyel is, hogy a lengyel jegybank az utóbbi időben óvatosabbá vált a kamatpolitikában.