Halálos orosz rakétacsapás Csernyihivben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a támadásban legalább 13 ember vesztette életét és több mint 60-an megsebesültek. A Deutsche Welle és szerda reggeli ukrán jelentések alapján legalább tíz civil halt meg és 18-an sérültek meg, míg a HVG szerint legalább nyolc civil életét vesztette, a BBC információi szerint pedig a halálos áldozatok száma 13, és a sebesülteké több mint 60. Zelenszkij azonban a X-oldalán posztolt friss információk szerint 20 ember sérült meg és 10-en haltak meg a támadásban.

A Deutsche Welle és a szerda reggeli ukrán jelentések értesülései szerint az észak-ukrajnai Csernyihiv városában az oroszok rakétatámadást hajtottak végre a polgári infrastruktúra ellen, aminek következtében legalább tíz civil életét vesztette és további 18-an megsebesültek. Vjacseszlav Csaus, a régió kormányzója elmondta, hogy a három orosz rakéta a város központjában, egy sűrűn lakott területen csapódott be, és egy civil infrastrukturális épületet ért közvetlen találat. A BBC jelentése szerint egy nyolcemeletes épületet is találat ért. Csaus a Telegramon keresztül tájékoztatott arról, hogy a mentősök jelenleg is a helyszínen dolgoznak.

Zelenszkij keményen kritizálta Ukrajna szövetségeseit, amiért nem hajlandók megfelelő mennyiségű légvédelmi rendszert és lőszert biztosítani országának. Az ukrán elnök szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha Ukrajna elegendő légvédelmi rendszert kap, és ha a világ határozottabban lépne fel az orosz agresszióval szemben. Hozzátette, hogy a "terroristák" csak akkor tudnak embereket ölni, ha "megrettentik azokat, akik életeket tudnak menteni," ezért az elköteleződés és a támogatás is számít.

Csernyihiv, amely a Fehéroroszországgal északról határos régióban található, az orosz invázió kezdetén került megszállás alá, de a moszkvai hadsereg kivonulása óta, körülbelül két éve, viszonylagos nyugalomban volt. Az orosz-ukrán konfliktus már több mint 784 napja tart, és Zelenszkij elnök egy mozgósítási törvényt írt alá, amelynek célja a fronton harcoló csapatok létszámának növelése, valamint a sorkatonai szolgálat alól kibúvók büntetésének szigorítása és a férfiak katonai szolgálatra ösztönzése. Ukrajna kritikus lőszerhiányban szenved, és az orosz haderő egyre nagyobb dinamikával halad előre a frontvonalon.

Az Astra független orosz Telegram-csatorna jelentése szerint az orosz haditengerészet dszankoji légibázisának környékén nagy robbanások történtek, amelyek valószínűleg a tárolt lőszerek felrobbanásából adódtak. Petr Fiala cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Csehország kezdeményezésére 20 ország ígéretet tett arra, hogy 500 ezer tüzérségi lövedéket vásárolnak Ukrajna számára, és hogy a német Rheinmetall fegyvergyártó cég lőszergyárat épít Litvániában.

Olaf Scholz német kancellár Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott megbeszélése után arról számolt be, hogy a kínai elnök támogatja az ukrajnai békekonferencia megrendezését Svájcban. Scholz hozzátette, hogy Kínának jelentős befolyása van Oroszországban, ezért kérte Hszi Csin-pinget, hogy gyakoroljon nyomást az orosz kormányra. Hszi-elnök beleegyezett, hogy részt vesz a Svájcba tervezett Ukrán békekonferencián, amelyet orosz részvétel nélkül tartanak majd júniusban. Scholz nyilatkozatára Zelenszkij elnök reagált, aki szerint Kína hozzájárulhat az igazságos béke megteremtésében, ha aktív szerepet vállal a konferencián.