A keleti határon

Közép-Európa az otthonunk, az életünk és gondolkodásunk középpontja, de egyben az Európai Unió keleti perifériája is, ahol évtizedek óta nem látott háborús fenyegetéssel kell szembenéznünk. A biztonság kérdése minden aspektusával együtt ismét a figyelmünk középpontjába került.

Közös történelmünk és határaink ellenére kormányaink eltérően értelmezik a világ történéseit, ami a politikai kapcsolatok töredezéséhez vezet. Ennek ellenére elválaszthatatlanul összeköt bennünket a közös kihívásokkal való foglalkozás szükségessége, ezért részt veszünk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projektben, ahol többek között a Gazeta Wyborczával, a SME-vel, a PressOne-nal és a Bellingcattel közösen erősítjük a hangunkat a biztonságunkat érintő kérdésekben.

Az orosz-ukrán konfliktus az európai média számára a berlini fal leomlása óta a legfontosabb esemény, amely közvetlenül vagy közvetetten több száz millió ember életét érinti, és rávilágít arra, hogy a biztonság minden alapja.

A biztonság fogalma rendkívül összetett és változó, ami a gazdasági javakhoz való hozzáférésünktől kezdve a katonai, kiber vagy információs támadásoktól való félelmen át a mindennapi életminőségig terjed.

Magyarország demográfiai mutatói nem ígérnek jó jövőt: a lakosság fogy és öregszik, ami 2080-ra kilencmillió alá csökkentheti a népességet, és ez nemcsak a munkaerőpiacot és a szociális ellátórendszert, hanem az Európai Tanácsban a szavazati súlyunkat is befolyásolhatja.

A klímaváltozás hatásai változatosak lesznek, és a mindennapi életünk minőségére lesznek hatással, miközben a zöld átállás jegyében akkumulátorgyárak épülnek, amelyek nem mindig találkoznak a helyi lakosság támogatásával.

Magyarország jóléte és biztonsága elválaszthatatlan az Európai Uniótól és a NATO-tól, és bár a jövőképünk nem mindig egyezik meg a szövetségi rendszer többi tagjának elképzeléseivel, a nemzetközi mozgásterünket ez a két szervezet alapvetően meghatározza.

A kelet-közép-európai országok, bár hasonló kihívásokkal néznek szembe, eltérő utakat jártak be az elmúlt harminc évben, és a szövetségi rendszer egészét érintő problémákkal kapcsolatos egyéni értékelésük is különbözik.

A TEFI projekt keretében a katonai biztonságtól az energia- és információbiztonságon át a humán biztonságig bemutatjuk azokat az eseményeket és összefüggéseket, amelyek életünk minden aspektusát befolyásolják. A projekt az Európai Unió „NEWS-Journalism partnerships” programjának keretében, 80% társfinanszírozással valósul meg, és a támogatás összege a 2 éves projektidőszak alatt összesen 1 076 718 euró.