Horvátország választásai: a jobboldal diadalmaskodott

Az exit poll adatok, a szavazatok részleges összeszámlálása és a 90 százalékos feldolgozottság alapján a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte a horvát parlamenti választásokat, de kérdéses, hogy koalíciós partnerek nélkül tud-e kormányt alakítani.

A szerda esti szavazás eredményei alapján a kormányzó jobbközép HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60 mandátumot szerzett a 151 fős parlamentben. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által vezetett Igazság Folyói koalíció 42 helyet kapott, míg a harmadik helyre a vukovári polgármester, Ivan Penava vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt került 14 mandátummal.

További mandátumokat szereztek kisebb pártok is, köztük a fővárost irányító Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetség 10, a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 3, a Független Északi Platform 2, valamint a Fokus/Köztársaság pártnak 1 mandátuma van.

A választások előtti közvélemény-kutatások már jelezték a HDZ győzelmét, és a választási eredmények is ezt tükrözik. A választási részvétel rekordmagas volt, délután fél ötig az jogosultak több mint fele, 50,60 százaléka adta le szavazatát, ami jelentős növekedés a 2020-as választásokhoz képest, amikor ugyanebben az időpontban csak 34,04 százalék volt a részvételi arány.

A HDZ alelnöke, Branko Bacic szerint a magas részvételi arány még nagyobb legitimitást ad a nyertesnek, és elégedettségét fejezte ki az eredményekkel. Az SDP európai parlamenti képviselője, Biljana Borzan örömét fejezte ki amiatt, hogy pártja több mandátumot szerzett, mint a legutóbbi választásokon, míg a HDZ kevesebbet. Borzan szerint a kormányalakítás kapcsán hosszú tárgyalásokra lehet szükség, és ha nem sikerül megállapodni, új választások kiírására kerülhet sor.

Steven Bartulica a Haza Mozgalomtól azt mondta: hasonló eredményre számítottak, mint amelyet sikerült elérniük, és optimistán tekint előre a választások éjszakáján. A magas részvételi arányból azt a következtetést vonták le, hogy az állampolgárokat érdekli, merre tart az ország. "Mindent megtettünk. A kampány rövid volt, de egyértelműen mi vagyunk a harmadik legnagyobb politikai erő Horvátországban" - mondta.

A zágrábi parlamentben 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tartanak fenn. A szerdai szavazáson valamivel több mint 3,7 millió horvát állampolgár adhatta le a voksát.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében hangsúlyozta, hogy pártja zsinórban harmadszor is meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat, és már a következő reggelen megkezdik az új parlamenti többség kialakítását. Pedja Grbin, az SDP elnöke elismerte, hogy az eredmények nem olyanok, mint amire számítottak, de hozzátette, hogy napok, hetek, sőt hónapok állnak előttük, hogy Horvátországot jobbá tegyék, és már csütörtökön megkezdik a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a választások előtt azt mondták, nem lépnek koalícióra a HDZ-vel. Végleges eredményeket csütörtök délután közöl a horvát választási bizottság.

Andrej Plenkovics a HDZ székházában a Survivor zenekar Eye of the Tiger című dalára vonult a pulpitushoz, hogy megtartsa győzelmi beszédét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is gratulált közösségi oldalán, hiszen „Jankovics Róbert lesz így a harmadik legnagyobb legitimációval rendelkező képviselő a horvát parlamentben” – írta.

Gratulálunk Robi és sok sikert kívánunk a magyar érdekek képviseletéhez

– kívánta Szijjártó Péter kollégájának.