Barack és Michelle Obama támogatásukról biztosították Kamala Harrist

Barack és Michelle Obama nyilvánosan kifejezték támogatásukat Kamala Harris számára egy videóhívás keretében. Ez jelentős lépés, mivel Obama korábban nem támogatott egyetlen demokrata jelöltet sem, miután Joe Biden visszalépett. Obama a hívásban kijelentette: "Michelle-lel együtt nem lehetnénk büszkébbek, hogy támogatunk téged." Harris üdvözölte a támogatást, kiemelve annak történelmi jelentőségét. Harris ezt a támogatást használja fel, hogy megerősítse pozícióját a demokraták körében.

Az egykori elnök és első asszony kifejezte támogatását Harris elnökjelölti kampányához egy telefonhívásban, amelyet a jelenlegi alelnöknek indítottak. Barack Obama azt mondta: "Michelle-lel együtt felhívtunk, hogy elmondjuk, büszkék vagyunk rá, hogy támogatunk téged, és mindent megteszünk, hogy megnyerjük a választást, és bejuttassunk az Ovális Irodába." Michelle Obama Twitter-bejegyzésében kifejtette: "Nagyon büszke vagyok Kamalára. Barack és én nagyon örülünk, hogy támogathatjuk őt a demokraták jelöltjeként, mert pozitívan gondolkodik, humorérzéke van, és képes fényt és reményt vinni az embereknek szerte az országban. Fedezzük a hátát" – írja a posztban az egykori first lady.

Támogatásuk jelentősége különösen nagy, mivel Michelle Obama neve korábban felmerült mint lehetséges ellenfél Donald Trump számára a közelgő elnökválasztáson, de a mostani támogatással ez szinte biztosan lekerült a napirendről.

Barack Obama és felesége, Michelle Obama, nyilvánosan fejezték ki támogatásukat Kamala Harrisnek, a várható demokrata elnökjelöltnek. Habár hivatalosan még nem jelölték ki, Harris már megszerezte a pártdelegátusok többségének támogatását, és csütörtökön elindította kampányát. A CNN egy forrása szerint Obama és Kamala Harris két évtizede ismerik egymást, és rendszeresen tartják a kapcsolatot.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap jelentette be, hogy nem indul újra az elnökjelöltségért, és alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Obama aznap még nem fejezte ki támogatását, de egy ideje már pedzegették, hogy hamarosan hivatalosan is az alelnök mellé állhat. Barack és Michelle Obama nyílt támogatása nagy eredmény Kamala Harris számára, akinek jó esélye van elnyerni az elnökjelöltséget a Demokrata Párt augusztusra tervezett konvencióján.

A New York Times és a Siena közös, friss közvélemény-kutatása szerint mindössze egy százalékpont a különbség Kamala Harris és Donald Trump között. A demokraták elnökjelöltjét a választók 47, a volt elnököt pedig 48 százalék támogatja országos szinten, a regisztrált szavazók körében 46-48 az arány. Harris így jobb esélyekkel indul, mint a visszalépő Joe Biden, aki egy korábbi mérés szerint 6 százalékpontos hátrányban volt Trumppal szemben. Harris különösen a fiatalok, a nők és az etnikai kisebbségek körében népszerű, míg Trumpot az idősebb szavazók és a férfiak támogatják nagyobb arányban.

A kutatásból az is kiderül, hogy Harrist a választók nagyobb része tartja intelligensnek (66 százalék), mint Trumpot, a republikánus jelöltről viszont többen gondolják, hogy erős vezető (60), mint demokrata ellenfeléről (49). A felmérés július 22. és 24. között készült, azóta Barack Obama egykori elnök és felesége, a korábban szintén lehetséges demokrata jelöltként emlegetett Michelle Obama is bejelentette, hogy Kamala Harrist támogatják, amely tovább javíthatja a jelenlegi alelnök megítélését. Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államok elnökéről nem egyszerű többségi szavazással döntenek a szavazók, hanem az államok delegáltjainak többségét kell megszereznie egy jelöltnek a győzelemhez. Donald Trump 2016-ban is úgy lett elnök, hogy összességében kevesebb szavazatot kapott, mint a demokraták akkori elnökjelöltje, Hillary Clinton.

Bill és Hillary Clinton is nyilvánosság elé léptek, miután bejelentették, hogy támogatják Kamala Harrist a demokrata elnökjelölt-jelöltségért. A párhoz családtagok is csatlakoztak, miközben vacsorára sétáltak a Midtownban. Bill Clinton arcán egy ragtapasz is látható volt, amelyről nincsenek bővebb információk.

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt, már támadta új riválisát, Kamala Harrist, akit "Hazug Kamala Harris egy radikális baloldali marxista, és még rosszabb!" néven emlegetett, és visszautasította, hogy részt vegyen egy televíziós vitán Harrisszel, amíg hivatalosan meg nem erősítik, hogy ő a párt jelöltje.