Horvátországi parlamenti választások kezdete

Megkezdődtek a horvátországi parlamenti választások, ahol több mint 3,7 millió szavazásra jogosult állampolgár voksolhat szerda reggel hét órától.

A választásokon a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP) egyike sem tud önállóan kormányt alakítani az előzetes felmérések szerint, mivel nem gyűjthetnek elegendő szavazatot a kormányalakításhoz. A szavazóhelyiségek este 19 óráig tartanak nyitva.

A részvételi arányról a horvát választási iroda honlapján folyamatosan tájékoztatnak, az exit poll eredményeket az urnazárás után teszik közzé, míg az első részeredményeket 21 óra után hozzák nyilvánosságra.

A horvát parlament 151 képviselőjéből 140-et tíz választókerületben választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A nemzeti kisebbségek összesen nyolc képviselőt delegálhatnak, közülük a magyarok és az olaszok egyet-egyet, a szerbek pedig hármat választhatnak. A horvát diaszpóra három képviselőt választhat, közülük csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban. A parlamentbe jutás küszöbe 5 százalék, a mandátum időtartama négy év.

Az állampolgárok 2277 jelöltre és 165 listára adhatják le szavazataikat Horvátországban 6500, külföldön pedig 110 szavazóhelyiségben. A választásokat összesen több mint ötezer megfigyelő ellenőrzi.