60 éve nem látott járvány tombol Csehországban

Csehországban az idei évben több mint hat évtizede nem látott mértékben nőtt a szamárköhögéses megbetegedések száma, ami fokozott érdeklődést váltott ki a védőoltások iránt, ám az egészségügyi rendszer nem áll készen a növekvő kereslet kezelésére.

Az év elejétől kezdve folyamatosan terjed a betegség, és az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy a héten 100 ezer vakcinát importál külföldről a járvány megfékezésének céljából. Az előző év során csupán 500 esetet regisztráltak, míg az idei év során már nyolcezer megbetegedést jegyeztek fel, ami 1963 óta a legmagasabb szám.

Az elmúlt hét alatt 1500 új megbetegedést diagnosztizáltak, és a védőoltások beadása is jelentősen emelkedett: míg 2023-ban körülbelül 24 ezer embert oltottak be, addig idén már közel 45 ezren részesültek vakcinában. Kedden már érkezett egy 20 ezer adag védőoltást tartalmazó sürgősségi szállítmány, és még további 80 ezret várnak, amelyek mindenekelőtt a felnőttkorú lakosságnak szólnak.

Štěpánka Čechová, az Országos Egészségügyi Intézet szóvivője szerint a szamárköhögés minden korcsoportot érint, és idén már 119 egyévesnél fiatalabb gyermek is megbetegedett. A fertőzött betegek egyharmada a 15-19 éves korosztályhoz tartozik, és a betegség leginkább ebben a korcsoportban terjed.

A legtöbb esetet Dél-Csehországból jelentették, ezt követik Közép-Csehország, Vysočina és Prága régiója. A legkevesebb beteget Karlovy Vary régiójából jelentették (66 eset). A fertőzöttek körülbelül 2,3%-a igényelt kórházi kezelést.

A szamárköhögés súlyosan fertőző bakteriális betegség, melynek kezdete gyakran hasonlít egy enyhe megfázás tüneteihez, majd súlyos köhögési rohamok következnek heteken át. Eddig három haláleset történt a betegség következtében: egy 62 éves férfi, egy 84 éves nő és egy csecsemő halt meg.