Adrenalin, bor, művészet és történelem – biciklitúrák Alsó-Ausztriában

Vadregényes tájak, sokszínű terep, jól karbantartott utak: Ausztria északkeleti csücske idilli célpont azoknak, akik két keréken szelnék át a vidéket. A szelíd erdei ösvényektől a zord hegyekig ezer lehetőség csábítja a bicikliseket, a vezetett túráknak hála pedig a kezdő hegyikerékpárosok is átélhetik a tekerés izgalmát. Pattanjunk bringára és irány Alsó-Ausztria!

Akár szólóban, akár családdal, akár kezdőként vagy rutinos bringásként is érdemes nekivágni az alsó-ausztriai vidéknek. A régió számos gyermekbarát, sík és autómentes útvonalat kínál, de a kalandorok sem fognak unatkozni, hiszen a helyszín tökéletes a terepkerékpározásra is.

A Duna-menti kerékpárút a EuroVelo 6 ausztriai része, amely a német Passautól Bécsig, majd Pozsony felé kanyarog. A viszonylag sík, könnyű út középkori várok és zöldellő szőlőültetvények mellett halad el. Útközben éttermekben, borozókban pihenhetünk meg, és a "bett&bike" szálláshelyeken szállhatunk meg, vagy akár hajóra is szállhatunk a Dunán.

Az Ybbstal-kerékpárút az Ybbs és az Erlauf folyók mentén vezet, ahol fürdőhelyek és kristálytiszta vizű fürdőtavak találhatók. A Lunzi-tónál vízi sportokra is van lehetőség, mint például csónakázás vagy SUP. A kis helyi múzeumok, templomok és kávézók felfedezése mellett a kovácsműhelyek vidéke különleges kulturális élményt nyújt.

A Wexl Trails bringapark meredek kanyarokkal, ugratókkal és bukkanókkal várja a hegyikerékpározás szerelmeseit. A parkban gyerekek és kezdők számára kijelölt pályák is találhatók, és az év során különböző rendezvényeket szerveznek.

Az Iron Curtain Trail az EuroVelo 13 alsó-ausztriai szakasza, amely az egykori Vasfüggöny nyomán kanyarog, és többször átlépi a cseh-osztrák határt. Az útvonalon az őrtornyok, bunkerek és emlékművek izgalmas időutazást tesznek lehetővé.

A Kolostorok-királyok-művészek kerékpártúra történelmi helyszíneken halad keresztül, mint például a laxenburgi kastélypark vagy a Heiligenkreuz kolostor. A helyi művészek és kézművesek munkáit is megismerhetjük, és a túra során trekkingbiciklivel vagy annak elektromos változatával érdemes haladni.

A Weinviertel borvidékén egy 1600 km-es kerékpárút-hálózat található, ahol a biciklisek családbarát utakon tekerhetnek. A Retz városából induló csillagtúrák során borozók és éttermek várják a látogatókat, és a helyi borászatokban a borkészítés folyamatát is megismerhetjük. A Thayatal Nemzeti Park drámai mészkősziklákat, buja erdőket és kanyargó folyókat kínál a felfedezésre.

A tartalom az Alsó-Ausztria megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.