A szentkirályszabadjai szellemváros kapui bezárulnak

Lezárják a szentkirályszabadjai egykori szovjet laktanya területét, és csak azok léphetnek be, akik airsoftozni szeretnének.

Az elmúlt napokban több médium is beszámolt arról, hogy a szentkirályszabadjai repülőtér melletti elhagyatott szovjet laktanya területére belépőjegyet vezettek be. Azonban ez a hír nem teljesen pontos: a területre valóban csak airsoft játék céljából lehet belépni, és ezért díjat kell fizetni.

A volt laktanya romos, graffitikkel teli épületei korábban könnyen megközelíthetőek voltak, de a tulajdonos és az airsoft-pályát üzemeltető cég elege lett abból, hogy a látogatók szabadon mászkálnak a veszélyes épületekben és szemetet hagynak maguk után.

Kiss Gábor, az ArmyGang Airsoft Team szervezője, aki az airsoft-pályát is üzemelteti, a hvg.hu-nak elmondta, hogy az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az autóját és az airsoft-pályát is megrongálták.

A problémákra reagálva a tulajdonos és a csapat úgy döntött, hogy lezárják a területet, sorompókat és kamerákat telepítenek, valamint eltakarítják az illegális hulladékot. A belépést csak azok számára engedélyezik, akik az airsoft-pályát kívánják használni, és ezért fizetni is kell.

A szervező hozzátette, hogy bár nem szednek belépődíjat, nem tudja megakadályozni, hogy az airsoftozók körülnézzenek a szellemvárosban, de ezt csak saját felelősségre tehetik meg.

A Veszprémtől nem messze fekvő szovjet laktanya egykor fontos katonai központ volt, de a szovjet csapatok távozása után, 1990-ben elhagyatottá vált, és 1996 óta őrizetlenül áll. A természet visszahódította a területet, ami vonzó célponttá tette a katasztrófaturisták és az urbexesek számára.