Több súlyos sérültje van az Izraelt ért dróntámadásnak

Az izraeli Magen David Adom mentőszolgálat tizenhárom embert kezel, köztük négy súlyosan megsebesültet, akiket egy Libanonból indított drón sebesített meg Észak-Izraelben, Arab al Aramshe faluban.

Az incidens során egy kamikaze-drón csapódott be a falu egy közösségi házába, amely mindössze néhány száz méterre helyezkedik el Izrael és Libanon déli határától, a "Kék vonaltól". A támadás következtében tizenhárom ember sérült meg, akiket a Magen David Adom (MDA) mentőszolgálat lát el és szállítottak a közeli Nahariya kórházba. Az érintettek közül négy súlyos, egy közepesen súlyos állapotban van, míg a többiek enyhe sérüléseket szenvedtek. Az eseményről égő épületet ábrázoló felvételek is nyilvánosságra kerültek.

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a támadás után a térségben megszólaltak a szirénák, jelezve a lakosság számára a veszélyt. A támadás pontos kiindulópontja egyelőre ismeretlen, de a videófelvételek alapján a drón kamikaze típusúnak tűnik. A Hezbollah azt állítja, hogy a támadás válasz volt arra, hogy egy nappal korábban egy izraeli támadásban megölték három tagjukat, köztük két parancsnokot.

A Hezbollah október 8. óta naponta támadta rakétákkal, drónokkal, páncéltörőkkel a határ menti izraeli településeket és katonai állásokat, mondván, hogy ezzel a Gázai övezetet támogatja az ottani háború közepette. Szerdán a Hezbollah több rakétát lőtt ki Libanonból a Biranit katonai támaszpontra, de az Izraeli Védelmi Erők szerint nem történt sérülés. Azt is közölték, hogy az éjszaka izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah több dél-libanoni pontjára, ahol a hadsereg szerint katonai települések és a Hezbollah által használt épületek voltak a célpontok.

Izrael háborúval fenyegetőzött, ha a Hezbollah nem vonul vissza a határtól, és továbbra is fenyegeti az északi településeket, ahonnan mintegy 70 ezer embert evakuáltak. A határ menti összecsapásoknak eddig nyolc civil halálos áldozata volt az izraeli oldalon, valamint 10 katona és tartalékos halt meg.

Irán szombaton nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Izrael területe ellen, amelyet többségében hatástalanított a zsidó állam és szövetségesei. Az akció hiába nem okozott lényeges kárt, Jeruzsálem azonnal megtorlásról beszélt. Az izraeli haderő (IDF) sorra csapott le a libanoni székhelyű Hezbollah magasrangú katonai vezetőire, méghozzá egymás után.

Rakétacsapás végzett Iszmail Juszef Bazzal, a Hezbollah parti erőkért felelős parancsnokával, aki számos támadásért felelt, amelyet Libanon területéről indítottak Izrael területe ellen. Alig pár órával később a Hezbollah másik két magas rangú vezetőjét, Muhammad Sahúrit, valamint Mahmud Fadlallah-t is ölték meg hasonló módon. Mindketten az Iránbarát szervezet rakétaegységeiért feleltek.

Az izraeli haderő a korábbiaknál is bátrabban lép fel a számára veszélyesnek ítélt Hezbollah vezetői ellen, amely azt jelzi, hogy az új helyzetben nem óvakodnak annyira a lehetséges következményektől. Az izraeli politikai és katonai vezetés szombat este megkapta azt a „casus bellit”, hogy végrehajtsa ezeket az akciókat.

Irán azonnal kijelentette, hogy részéről megadta a szükséges válaszcsapást az április 1-i damaszkuszi iráni nagykövetség elleni bombázásra, ezért ők ezzel befejezettnek tekintik az ügyet, gyorsan győzelmet is hirdettek. A nyugati hatalmak óva intették Jeruzsálemet a további lépésektől, Joe Biden amerikai elnök is úgy fogalmazott, hogy a támadás elhárítása önmagában felér egy győzelemmel, Izraelnek pedig meg kell elégednie ennyivel.

A helyzet kiszámíthatatlanságát jól mutatja, hogy a Gázai övezetben zajló események jelentőségét sem szabad elfelejteni. A több mint fél éve tartó hadművelet esetében az utóbbi időben egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedett Izraelre, hogy kössön mindkét fél számára elfogadható tűzszünetet a Hamásszal. A damaszkuszi nagykövetség ellen elkövetett izraeli támadásnál is felmerült, hogy Teherán az esetet a Gázai övezetnél akarja kamatoztatni igazából, ennek része volt a válaszcsapás is.