Dongfeng: Új elektromos és hibrid járműgyár terve Olaszországban

Olaszország tárgyalásokat folytat a kínai állami tulajdonú Dongfeng elektromos és hibrid járműgyártóval egy új üzem létesítéséről, amely évente több mint 100 ezer járművet állítana elő. A tárgyalások hátterében az áll, hogy az ország új autógyártókat kíván bevonzani, miután konfliktusba került a Stellantis-szal, amely munkahelyek megszüntetését és a gyártás alacsonyabb költségű helyszínekre való áthelyezését tervezi.

A Dongfeng, amely a Honda, a Stellantis és a Nissan közös vállalkozásaként is ismert, egy olyan olaszországi gyárat üzemeltetne, ahol évente több mint 100 ezer, kezdetben hibrid hajtású modellt gyártanának. Qian Xie, a Dongfeng európai műveleteinek vezetője szerint Olaszország Európa egyik legnagyobb autópiaca, és egy kínai gyártó számára a helyi gyártás lehetőséget biztosítana a térség összes országának ellátására.

A kormány a következő hetekben terjeszthet elő ajánlatot a Dongfeng számára a gyár lehetséges helyszínére vonatkozóan. A tervek valószínűleg tovább bonyolítják a Stellantis és az olasz kormány közötti kapcsolatokat. Carlos Tavares, a Stellantis vezetője a múlt hónapban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben kínai autógyár épül az országban, népszerűtlen döntéseket kell hoznia, például be kell zárnia egyes üzemeit.

A Dongfeng Motor nemcsak a Stellantis-hez tartozó Peugeot és Citroen autókat gyárt Kínában, hanem együttműködik a Hondával és a Nissannal is. Azonban a vállalat nyomás alá került Kínában, ahol a belső égésű motoros autók iránti kereslet csökkenése miatt a 2017-es 2,83 millió darabos csúcspontjától tavalyra 1,72 millióra esett vissza az eladások száma, ami 38 százalékos csökkenést jelent. A Dongfeng világossá tette, hogy a jövőt a tisztán elektromos hajtású autókban látja, de a hibridekre épített terjeszkedési stratégia elsősorban a jelenlegi piaci dinamikának szól. A márka egy ideje a magyar piacon is jelen van, itt többféle benzines, illetve villanyautót forgalmaz, a legolcsóbb T5 Evo nevű kompakt, benzines szabadidő-autó indulóára 13 millió forint.