Csehország vezetésével lőszeradomány gyűlt össze Ukrajnának

A cseh kormány kezdeményezésére 20 ország adott össze pénzt félmillió tüzérségi lőszerre Ukrajna számára.

Petr Fiala cseh miniszterelnök washingtoni látogatásán bejelentette, hogy kormánya Ukrajna támogatását célzó adománygyűjtő programja mérföldkőhöz ért. A politikus elmondása szerint Kanadától Németországig, Hollandiától Lengyelországig számos partner csatlakozott a kezdeményezéshez, így már 20 ország vesz részt benne.

A cseh kormányfő hozzátette, hogy a súlyos lőszerhiánnyal küzdő ukrán hadsereget első lépésként félmillió tüzérségi lőszerrel támogatják, és a következő 12 hónapban további 1 millió darabra gyűjtenek pénzt. A német Spiegel információi szerint az európai kapacitások korlátozottsága miatt a lőszereket Európán kívüli gyártóktól szerezik be.

A kezdeményezést a cseh kormányfő a februári müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián indította el. A projekt első szakaszát alig két hónap alatt sikerült teljesíteni. A fő cél egy hosszútávú rendszer kialakítása, amely biztosítja az ukrán tüzérség lőszer-utánpótlását.

Petr Fiala Washingtonban hangsúlyozta, hogy mindez közvetlenül hozzájárulhat a fronton kialakult erőviszonyok megváltozásához, és további támogatást kért Ukrajna számára.